logo bloedsuiker
    Uitgave 6 - 2014, jaargang 29
Overlijdensrisicoverzekering bij diabetes duizenden euro’s te duur
Mensen met diabetes die een overlijdensrisicoverzekering aanvragen kunnen hun premies vooraf nooit vergelijken. Verzekeraars berekenen na de aanvraag een opslag op de standaardpremie, gebaseerd op de medische gegevens van de patiënt. Die opslag blijkt zeer onvoorspelbaar en kan oplopen tot wel 300 procent bovenop de standaardpremie. Diabetesvereniging Nederland vindt dit onterecht en biedt een unieke oplossing met de Overlijdensrisicoverzekering Op Maat. ‘Wij gaan voor betere premies, een korter proces en meer keuzemogelijkheden.’

Slachtoffer van lange wachttijd
Op dit moment moeten mensen met diabetes veel langer wachten op hun premieberekening dan anderen. Het kost de verzekeraar veel tijd om medische gegevens op te vragen bij huisarts of keuringsarts. Pas na ontvangst van die informatie maakt de verzekeraar een risico-inschatting en berekent op basis hiervan de premie. Vooral bij hypotheekaanvragen is dit een probleem. Klanten die na lang wachten een hoge opslag krijgen, hebben vaak niet de tijd om bij een andere partij een nieuwe aanvraag te doen. Bovendien biedt ook een nieuwe aanvraag geen garantie op een gunstiger premie.

Gebrek aan keuze kost geld
Omdat mensen met diabetes niet de kans krijgen een goede keuze te maken, betalen zij gemiddeld zo’n 20 euro per maand teveel. Gedurende de looptijd van de verzekering kan dat oplopen van een paar duizend euro tot enkele tienduizenden euro’s. “Gek genoeg kun je geen peil trekken op de premiehoogte die de uiteindelijke verzekeraar gaat berekenen”, zegt Daniel de Wild, verzekeringsspecialist bij Independer. “Een verzekeraar die een lage standaardpremie biedt, berekent soms een enorme opslag voor een klant met diabetes. Diezelfde verzekeraar kan een andere klant met diabetes juist weer een hele lage opslag rekenen. Het is dus niet zo dat sommige verzekeraars voor mensen met diabetes altijd duurder of goedkoper zijn dan anderen. Vooraf valt niet te voorspellen welke premie een verzekeraar aanbiedt. Independer vindt dat mensen met diabetes hierdoor nooit een eerlijke keus kunnen maken.”
Bij een hypotheektraject is het doen van een nieuwe aanvraag vaak geen optie. De offertegeldigheid is tegen die tijd meestal al verlopen. Wie een mooi huis vindt, wil de hypotheek gewoon laten passeren. Verzekeraars concurreren uitsluitend op standaardpremies, niet op ziekte-opslag. ”Er is geen enkele stimulans om concurrerend te werken voor klanten met diabetes”, zegt de voorzitter van Diabetesvereniging Nederland Margreeth Smilde. “Wij vinden dat deze oneerlijkheid niet mag blijven bestaan.”

Unieke oplossing
Nederland heeft zo’n 800 duizend mensen met diabetes. Elk jaar komen daar zo’n 10 duizend mensen bij. Diabetesvereniging Nederland zette daarom samen met Independer een uniek aanvraagtraject op voor mensen die een overlijdensrisicoverzekering willen af- of oversluiten.
In het traject wordt het proces omgedraaid: eerst worden de medische gegevens opgevraagd, pas daarna worden meerdere offertes tegelijk aangevraagd. Op dat moment krijgt de aanvrager een duidelijk overzicht van de verschillende opslagen, die uiteenlopen van 0 tot 300 procent. Hierdoor hebben ook mensen met diabetes de mogelijkheid via een transparante vergelijking de meest gunstige overlijdensrisicoverzekering te kiezen. Bijkomend voordeel is dat Independer strenge afspraken met de verzekeraars heeft gemaakt waardoor het hele traject veel sneller verloopt dan normaal.

Overlijdensrisicoverzekering Op Maat
Lees over de voordelen en mogelijkheden voor het af- en oversluiten van de Overlijdensrisicoverzekering Op Maat.

Nog meer advies
Ook ICZ (Intermediair voor Chronisch Zieken) ondersteunt mensen met diabetes bij het vinden van de juiste verzekering. ICZ is een klein en onafhankelijk bedrijf. Het wordt gerund door Ernst J. Arens en Maarten Godijn. Ze hebben allebei diabetes en zijn afkomstig uit de financiële sector. Meer informatie: www.icz.nu.
facebook google plus