logo bloedsuiker
    Uitgave 6 - 2014, jaargang 29
Meer diabetes bij intensief statinegebruik?
Mensen die in verband met hartfalen worden opgenomen in een ziekenhuis, worden na afloop vaak behandeld met statines. Statines zijn geneesmiddelen tegen een verhoogd cholesterol. Bij de mensen die al een incident aan hun hart- of bloedvaten hebben gehad, wordt een statine ingezet om verdere schade te beperken. Dit wordt secundaire preventie genoemd.

In een grote Canadese studie hebben ze onderzocht of mensen die voor secundaire preventie worden behandeld met een statine, meer kans hebben om diabetes type 2 te krijgen als ze een intensieve behandeling krijgen met statines, in vergelijking tot mensen die minder intensief worden behandeld met deze cholesterolverlagers.

Wat bleek?
Mensen die na een incident aan hun hart- en bloedvaten intensief werden behandeld met statines, liepen een hoger risico om diabetes type 2 te krijgen, dan mensen die minder intensief werden behandeld. Dit risico lijkt het hoogst in de eerste vier maanden na het begin van de behandeling.

Conclusie
Een intensieve behandeling met statines is geassocieerd met een verhoogd risico op diabetes type 2 bij de secundaire preventie van mensen die al een aandoening hebben gehad aan hun hart- en bloedvaten.

Bron: BMJ. 2014 May

facebook google plusscience
Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de genezing en behandeling van diabetes. Voor de rubriek nieuws uit de medische wetenschap' selecteren we maandelijks n of twee toonaangevende onderzoeken uit de internationale medische vaktijdschriften.