logo bloedsuiker
    Uitgave 6 - 2014, jaargang 29
“Stress heeft invloed op mijn diabetes”
"Gisterenavond stond dierenwelzijn voor het eerst op de agenda tijdens het bespreken van de voorjaarsnota. Een goed teken, maar ook spannend. Ik ging de vergadering in met een glucosewaarde van 17 mmol/l.” Zo begint Eva van Esch als ik haar half juni spreek voor Bloedsuiker. In maart werd ze in Utrecht als eerste gemeenteraadslid gekozen voor de Partij van de Dieren (PvdD). Eva heeft diabetes type 1 sinds haar derde.

Het is laat geworden gisterenavond, maar dat is geen uitzondering. De raadsvergaderingen duren regelmatig tot 24.00 uur. “Dat zijn pittige avonden”, zegt Eva. “Dierenwelzijn stond wel op de agenda, maar het komt in de voorjaarnota nog niet voor. Veel dingen rondom dierenwelzijn zijn nog vaag.  Er is dus nog veel te bevechten en dat is één van de redenen waarom ik met een bloedglucosewaarde van 17 de raadsvergadering in ging. Mijn waarden schieten omhoog van spanning. Tijdens zo’n vergadering verdwijnt mijn diabetes naar de achtergrond, er zijn betogen en speeches die ik wil volgen, sociale media die ik wil bijhouden. Dan denk ik niet aan het meten van mijn glucosewaarde. Toen ik de vergadering uitkwam, zat ik op 11 terwijl ik extra insuline had toegediend en niet veel had gegeten.”

Opvattingen verkondigen

Naast haar taak als gemeenteraadslid werkt Eva op het landelijke partijbureau van de Partij voor de Dieren in Amsterdam. “Daar ben ik veel bezig met niet politieke zaken zoals verenigingswerk, campagnes en communicatie. Ik ben dus altijd actief geweest achter de schermen en vind het super dat ik nu de kans krijg op de voorgrond te treden en onze standpunten te verkondigen. Het is behoorlijk aanpakken, maar daar hou ik van.”

Moment van rust pakken

Aanpakken betekent werkdagen van ’s ochtends 9.00 tot
’s avonds 24.00 uur en dat soms wel vier keer per week. “Toch probeer ik heel bewust mijn momenten van rust te nemen. Bijvoorbeeld in de weken dat het minder druk is. Ook ben ik een vaste oppas van mijn neefje van 1,5 jaar en die dag hou ik echt vrij. Op werkdagen gebruik ik ieder gaatje om iets te doen met familie en vrienden. Gisteren heb ik bijvoorbeeld tussen mijn werk en de raadsvergadering in WK-voetbal gekeken met mijn vriendinnen in de kroeg.”

Zomerreces

Eva’s nieuwe baan en de bijbehorende hectiek hebben wel invloed op haar diabetesregulatie. “Meestal schommelt mijn HbA1c tussen de 48 mmol/mol (6,5%) en 53 (7), maar de laatste keer was deze 61 (7,7). Dat vind ik te hoog. Deze stijging heeft te maken met mijn nieuwe leefstijl. Ik hol van plek naar plek en mijn diabetes holt  daar een beetje achteraan. Ik weet nog niet precies hoe, maar ik ga dit wel veranderen. Ik ben voor vier jaar gekozen als gemeenteraadslid en ik zou mezelf tekort doen als ik in die periode mijn diabetes links zou laten liggen. Ik wil een manier vinden hoe ik in de hectiek ook mijn diabetes goed kan reguleren. Binnenkort heb ik zomerreces. Ik krijg dan ook een nieuwe insulinepomp. Die tijd ga ik gebruiken om alles rondom mijn diabetes weer op een rijtje te zetten.”

Verre, lange reizen

Deze zomer komt het er waarschijnlijk niet van, maar bovenaan Eva’s lijstje van favoriete vrijetijdsbestedingen staat het maken van verre en lange reizen. Ze maakte al trektochten door Zuid-Amerika, Australië en de Verenigde Staten. Tot nu toe is dat altijd goed gegaan met haar diabetes. “Ik laat mijn diabetesregulatie tijdens mijn reizen altijd een beetje vieren. Ik doe het zo goed als het gaat, maar streef niet naar dezelfde waarden als in Nederland. Dat lukt vaak niet en dat zou alleen maar frustratie opleveren. Meestal gaat het dan redelijk goed. Vorig jaar heb ik wel extreme waarden gehad tijdens een trektocht in de bergen van Zuid-Amerika. We wandelden hele dagen, dus je zou verwachten dat mijn waarden zouden zakken door al die beweging, maar ik zat juist vaak heel hoog. Dit kwam waarschijnlijk door de enorme hoogte waarop we liepen. Door de ijle lucht veranderde mijn insulinebehoefte.”

Motivatie en kracht
“Met diabetes voer je eigenlijk altijd een strijd met je eigen lichaam”, gaat Eva verder. “Ik wil niet dat het mijn leven beheerst of dat ik dingen moet ontzeggen vanwege mijn diabetes. Dit betekent niet dat ik het links laat liggen. Daarvoor is mijn diabetes te belangrijk,  ook voor mijn gezondheid op de lange termijn. Om hier een goede balans in te vinden, is motivatie en kracht nodig. Dit heeft ook een positieve kant. Door mijn diabetes heb ik al jong geleerd dat je met motivatie en kracht heel ver kunt komen en dit kan ik nu ook inzetten bij andere facetten in mijn leven.”

Diabetes geeft structuur aan mijn leven
Het feit dat ze al sinds haar derde diabetes heeft, ziet Eva als een voordeel. “Voor mij is het altijd zo geweest, ik weet niet hoe het is om te leven zonder diabetes. Ik kan goed organiseren, maar mijn diabetes heeft dit nog extra versterkt. Het geeft structuur aan mijn dagen. Ik heb een vast patroon van drie hoofdmaaltijden op een dag en twee tussendoortjes. Dit klinkt misschien wat ouderwets, maar het bevalt me uitstekend.”

Een hoop denkwerk
Diabetes heeft een vaste plaats in het leven van Eva, niet te prominent maar wel aanwezig. “Ik heb nu eenmaal diabetes en het is er elke dag. Of ik nu nadenk, loop, fiets, eet of drink, diabetes speelt altijd een rol op de achtergrond. Ik denk dat iemand die geen diabetes heeft, zich niet kan voorstellen wat het betekent om elke dag met deze ziekte te leven. Soms zou ik ook wel net als mijn vrienden zonder na te denken op het terras willen neerploffen. Bij mij gaat er altijd een hoop denkwerk aan vooraf, maar uiteindelijk beland ik ook op het terras. ”
facebook google plusDSC06207
Eva van Esch: “Ik laat mijn diabetesregulatie tijdens mijn reizen altijd een beetje vieren. Ik doe het zo goed als het gaat, maar streef niet naar dezelfde waarden als in Nederland”


Profiel

wie: Eva van Esch

leeftijd: 28

werk: gemeenteraadslid Partij voor de Dieren, Utrecht, medewerker landelijk partijbestuur Partij voor de Dieren

woont: in Utrecht, heeft LAT relatie

diabetes: sinds haar derde

therapie: insulinepomp

passie: lange, verre reizen.
Wat doet hoogte met diabetes?
Eva van Esch houdt van reizen. Vorig jaar maakte ze lange trektochten door de bergen van Zuid-Amerika. Tijdens de wandeltochten stegen haar glucosewaarden tegen haar verwachting in enorm. Waarschijnlijk kwam dit door de ijle lucht in de bergen.

Lees hier wat hoogte doet met diabetes.


“Door mijn diabetes heb ik al jong geleerd dat je met motivatie en kracht heel ver kunt komen en dit kan ik nu ook inzetten bij andere facetten in mijn leven”


“Soms zou ik ook wel net als mijn vrienden zonder na te denken op het terras willen neerploffen. Bij mij gaat er altijd een hoop denkwerk aan vooraf, maar uiteindelijk beland ik ook op het terras”