logo bloedsuiker
    Uitgave 5 - 2014, jaargang 29
Kunstmatige alvleesklier met succes getest in thuissituatie
Eerder dit jaar verscheen een artikel in de internationale wetenschappelijke pers over een onderzoek naar het gebruik van de kunstmatige alvleesklier in de thuissituatie.

Open loop versus closed loop

Aan het onderzoek deden een kleine groep van zes mensen met diabetes type 1 mee. Hun glucosewaarden zijn gedurende 42 uur gevolgd in de thuissituatie. De eerste 14 uur met een open loop systeem en de volgende 28 uur met een closed loop systeem. Bij een open loop hebben de mensen een insulinepomp en glucosesensor, maar berekenen zelf de insulinedosis en dienen dit toe. Bij een closed loop doen de insulinepomp en de sensoren het werk, inclusief het berekenen van de benodigde insulinedosis, onder alle omstandigheden, en het toedienen ervan.

Effect op glucosewaarden na de maaltijd

Onderzoeken hadden al uitgewezen dat het gebruik van een closed loop in het ziekenhuis een positieve bijdrage levert aan het regelen van de bloedglucosewaarden. In een ziekenhuis is er altijd sprake van een gecontroleerde situatie. De vraag was of een kunstmatige alvleesklier ook accuraat blijft werken in de thuissituatie, waarbij er vaak sprake is van meerdere factoren die de glucosewaarden kunnen beïnvloeden. Denk aan stress, beweging etc. Tijdens het onderzoek werd vooral gefocust op de glucosewaarden na het eten, de zogeheten post prandiale glucosewaarden, omdat deze vaak het moeilijkste te reguleren zijn.

Wat bleek?
De glucosewaarden in de uren dat de deelnemers een closed loop systeem gebruikten waren zowel na de maaltijden, als gedurende de nacht, beter dan in de periode dat de mensen het open loop systeem gebruikten.

Conclusie
De resultaten van dit onderzoek openen de weg naar een groter en uitgebreider onderzoek naar het gebruik van de kunstmatige alvleesklier met een closed loop systeem in de thuissituatie.

Bron: Diabetes Care, mei 2014. First Use of Model Predictive Control in Outpatient Wearable Artificial Pancreas
facebook google plus



science
Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de genezing en behandeling van diabetes. Voor de rubriek nieuws uit de medische wetenschap' selecteren we maandelijks n of twee toonaangevende onderzoeken uit de internationale medische vaktijdschriften.