logo bloedsuiker
    Uitgave 5 - 2014, jaargang 29
Belgische topkok viel vijftien kilo af na diagnose diabetes
"Als ik vroeger geweten had wat ik nu weet, had ik mijn leven nooit zo uit de hand laten lopen", vertelt topkok Piet Huysentruyt tijdens de perspresentatie van zijn kookboek ‘Smakelijk’.  "Misschien had ik dan wel kunnen voorkomen dat ik nu diabetes heb.” Piet Huysentruyt is een Belgische topkok, bekend van meerdere kookprogramma’s en kookboeken. Momenteel presenteert hij het tv-programma ‘Smakelijk’ op Vier in België.

Twee jaar geleden werd diabetes ontdekt bij Piet Huysentruyt. Op de vraag aan zijn dokter hoe hij daaraan gekomen was, kreeg hij het volgende antwoord: “Drie redenen. Ten eerste je bourgondische levensstijl, ten tweede je genen, want er zit al diabetes in je familie en ten derde je levensstijl en dan vooral je hectische werkleven. Je hebt enorm veel stress en dat is funest als je al aanleg hebt voor diabetes.”

Minder maar wel lekker
Na de diagnose diabetes heeft Huysentruyt zijn leven drastisch omgegooid. “Ik heb er bewust voor gekozen om minder en gezonder te gaan eten, maar wel lekker. Dat was voor mij het allerbelangrijkste: ik eet veel te graag om niet lekker te mogen eten. Maar daar waar ik vroeger zei: hoe vettiger hoe prettiger, ben ik nu helemaal omgeslagen."

Vijftien kilo afgevallen
Huysentruyt is nu twee jaar bezig met gezonde recepten. Sindsdien is hij ruim vijftien kilo afgevallen en heeft hij zijn diabetes onder controle. Ook is hij gestopt  met het drinken van alcohol. Een leefstijl die hij iedereen kan aanraden. Huysentruyt: “Ik voel me fitter, slaap beter en heb veel meer energie. Ik ben blij dat mijn lichaam me een alarmsignaal heeft gegeven, want ik weet nu dat ik langer zal leven."

Eenvoudige recepten
In zijn kookboek ‘Smakelijk’ staan gerechten die Huysentruyt tegenwoordig zelf thuis maakt. Eenvoudige recepten, die iedereen kan maken. Hierin gebruikt hij vooral simpele ingrediënten die in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Huysentruyt pleit voor een stevig ontbijt, een flinke middagmaaltijd, groenten in overvloed en een lekkere salade of gezonde soep in de avond.

Kritiek van de Diabetes Liga
Huysentruyt voelt zich fit, is tevreden met zijn nieuwe leefstijl en krijgt meer complimenten over zijn uiterlijk dan ooit. Toch heeft hij flink wat kritiek gehad van de Belgische diabetesvereniging ‘Diabetes Liga’ op de recepten uit zijn kookboek en het gelijknamige televisieprogramma. Volgens de Diabetes Liga kunnen een aantal recepten uit Smakelijk voor sommige mensen met diabetes schadelijk zijn. Huysentruyt bereidt bijvoorbeeld regelmatig koolhydraatarme gerechten. Mensen met diabetes die insuline gebruiken, stemmen het aantal eenheden af op de koolhydraten die ze eten. Zouden ze deze achterwege laten, zonder hun insulinedosis aan te passen, dan kunnen ze hierdoor in een hypo (een te laag bloedglucosegehalte) terechtkomen. Ook staan er vrij veel zoete gerechten in het boek, waarin Huysentruyt agavesiroop en/of fruit gebruikt.

Gezond voor iedereen
Inmiddels zijn Huysentruyt en de Diabetes Liga overeen gekomen dat het kookboek en het programma, worden gepresenteerd als recepten die voor iedereen gezond zijn en niet specifiek voor mensen met diabetes. Mocht u met de recepten van Huysentruyt aan de slag willen, vergeet dan niet de insulinedosis eventueel aan te passen aan het afwijkende aantal koolhydraten in de maaltijd.

Probeer en oordeel zelf
Bekijk de kookvideo’s van Piet Huysentruyt op www.vier.be/smakelijk en oordeel zelf.

Boek winnen
Heeft u belangstelling voor het boek Smakelijk? Doe dan mee aan de prijsvraag in deze nieuwsbrief en maak kans op een exemplaar. Wilt u niet wachten? In de Nederlandse boekhandel is het boek ‘Smakelijk’ vanaf eind mei te koop voor € 22,50.

Bronnen: www.nieuwsblad.be, www.vier.be
facebook google plusLa SosP7 ST Rundsst
Piet Huysentruyt: “Ik voel me fitter, slaap beter en heb veel meer energie. Ik ben blij dat mijn lichaam me een alarmsignaal heeft gegeven, want ik weet nu dat ik langer zal leven"