logo bloedsuiker
    Uitgave 4 - 2014, jaargang 29
De e-sigaret wetenschappelijk onderzocht
Is het gebruik van e-sigaretten succesvoller bij het stoppen met roken, dan het gebruik van nicotinepleisters? Dit werd onderzocht in Nieuw Zeeland.

Wat bleek?
Het gebruik van e-sigaretten, met of zonder nicotine, was  slechts in beperkte mate effectief, niet meer of minder dan gewoon stoppen of stoppen met behulp van nicotinepleisters. Omdat nog niet duidelijk is wat de mogelijke schadelijke effecten van e-sigaretten zijn, is het gebruik van e-sigaretten bij het stoppen van roken niet aan te raden, totdat er meer wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan.

Een andere recente studie** laat ook zien dat e-sigaretten meestal niet worden gebruikt om te stoppen met roken. Mensen die e-sigaretten roken, blijken niet vaker te stoppen dan mensen die gewone tabak roken.

*bron: Lancet, november 2013
**bron: Jama (the Journal of the American Medical Assocation), maart 2014

201404e-sigaret.jpg
facebook google plusscience
Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de genezing en behandeling van diabetes. Voor de rubriek nieuws uit de medische wetenschap' selecteren we maandelijks n of twee toonaangevende onderzoeken uit de internationale medische vaktijdschriften.