logo bloedsuiker
    Uitgave 4 - 2014, jaargang 29
“De diabetes type 1 bullshit bingo deed het goed”
Aangespoord door vrienden en bekenden begon Hein Oude Hesselink een jaar terug te bloggen over zijn leven met diabetes. Gestaag groeit het aantal lezers van zijn blog. Vooral de ‘diabetes type 1 bullshit bingo’ deed het goed. Een bingo over de grootste irritaties van mensen met diabetes type 1.

Voor Hein Oude Hesselink (21) was de diagnose diabetes type 1 op zeventienjarige leeftijd een opluchting. Hij legt uit: “Ik zat toen in mijn eindexamenjaar. Ongeveer een jaar lang voelde ik me niet goed en het ging steeds slechter. Eén keer ben ik weggeraakt en ik viel kilo’s af. Ik heb meerdere onderzoeken gehad maar er werd niets gevonden. Vaak kreeg mijn eindexamenstress de schuld. Totdat op een dag mijn glucose werd geprikt. Ik moest direct naar het ziekenhuis en daar ben ik twee weken gebleven. Ik was totaal verzuurd.” Toch kwam de diagnose als een opluchting. “Opeens wist ik waardoor ik me zo slecht voelde. Het kwam dus niet door de stress. Natuurlijk is diabetes een ernstige ziekte, maar er kon iets aan gedaan worden en dat gaf hoop.”

Bingo
Begin april plaatste de student CE-economie een ‘diabetes type 1 bullshit bingo’ op zijn blog. Het is een vrije vertaling van een Engelse versie en gaat over de grootste irritaties bij mensen met diabetes type 1. Dit zijn Heins top 2 irritaties: ‘jij diabetes? Je bent toch helemaal niet dik?’ en ‘oh jij hebt die erge vorm’. “Mensen halen diabetes type 1 en type 2 door elkaar en dat is soms best lastig. Maar het was grappig om te zien dat veel mensen met diabetes type 1 dezelfde irritaties hebben.”

Sporten
Twee jaar na de diagnose diabetes type 1 begint Hein weer te sporten. “Ik heb dit langzaam opgebouwd onder meer in overleg met een sportdiëtist. In het begin begon ik altijd met hoge glucosewaarden te sporten om te voorkomen dat ik een hypo kreeg. Inmiddels is mijn lichaam getraind en weet ik precies wat ik moet doen en kan eten. Ik begin nu met een waarde van 7 mmol/l te sporten en dat gaat goed. Ik train wel vijf à zes keer per week voor de triathlon. Ik blog hier regelmatig over en laat me ook inspireren door topsporters met diabetes zoals Martijn Verschoor.”

Op vakantie met kameraden
Hein is open over zijn diabetes en heeft de ervaring dat mensen om hem heen altijd geïnteresseerd zijn als hij er iets over verteld. “Zo heb ik afgelopen zomer voordat ik met een stel kameraden naar Bulgarije ging, een borrel georganiseerd waarop ik ze heb uitgelegd hoe ze kunnen reageren en wat ze moeten doen, mocht ik bijvoorbeeld een hypo krijgen tijdens de vakantie. Gelukkig is het allemaal goed gegaan en heb ik hun hulp niet nodig gehad, maar de avond zelf was erg gezellig en we hebben flink gelachen.”

Positief blijven
“Ik vind het belangrijk om positief te blijven, ook al loopt je leven soms wat moeilijker door je diabetes. De jongeren met diabetes die ik ken, zijn meestal heel erg gemotiveerd. Ze strijden voor hun gezondheid en leven vaak gezonder omdat ze veel over voeding weten. Omdat vrijwel iedereen al veel heeft meegemaakt, merk ik ook dat mensen met diabetes onderling vaak heel begripvol zijn, maar ook goed kunnen meeleven met andere mensen die het moeilijk hebben.”

Diabetes is topsport

“Ik vergelijk diabetes wel eens met topsport. Mijn team bestaat uit de internist, diabetesverpleegkundige, diëtist en andere mensen uit het diabetesteam. Ik zelf ben de coach, zorg voor het management en hou de rode draad in de gaten. Het geeft een goed gevoel zelf de leiding te nemen, maar het is heel belangrijk dit samen met een goed diabetesteam te doen.”

Niet over één kam
Inmiddels blogt Hein regelmatig over diabetes. Niet alleen over zijn eigen leven, maar hij beschrijft en becommentarieert ook nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. “Ik wil graag andere mensen stimuleren, laten zien dat je met diabetes gewoon alles kunt doen. Ik realiseer me dat ik het redelijk makkelijk heb omdat ik goed instelbaar ben, maar ik weet dat er veel mensen zijn waarbij het niet lukt om goed ingesteld te raken of die veel meer psychische problemen ervaren door hun diabetes. Ik hoop dat zij ook iets aan mijn verhalen hebben.”

www.diabetes-blog.nl
facebook google plushein
‘Het was grappig om te zien dat veel mensen met diabetes type 1 dezelfde irritaties hebben’


hein 1
‘De jongeren met diabetes die ik ken, zijn meestal heel erg gemotiveerd. Ze strijden voor hun gezondheid en leven vaak gezonder omdat ze veel over voeding weten’