logo bloedsuiker
    Uitgave 3 - 2014, jaargang 29
Geen suiker
Nee, ik ben niet genezen. Ik heb nog steeds diabetes. Maar ik ben al wél bijna drie jaar suikervrij. Ruim 900 dagen geleden interviewde ik voor een bekend weekblad drie vrouwen die suiker voorgoed hadden afgezworen. Het inspireerde me. Al een tijdje had ik het gevoel dat ik verschillende ‘dips’ had tijdens de dag. Volgens mij kon ik suikerschommelingen nóg beter voorkomen. Wat zou er gebeuren als ik voornamelijk natuurlijke suikers zou eten? De interviews gaven de doorslag. Alle drie de dames hadden zich nog nooit zo goed gevoeld. Ik besloot het ook te proberen. Eerst een week. Toen een maand. En voor we het wisten was ik drie jaar verder.

Eet ik nóóit meer suiker? Jawel. Ik heb één keer een toetje gegeten, soja-ijs, toen ik tien jaar samen was met mijn lief. De dag erna barstte ik van de hoofdpijn. En: in veel dingen (crackers, mayonaise, vleeswaren) zit toegevoegde suiker dus echt 100% vermijden is bijna onmogelijk.

Heb ik er voordeel van? Jazeker. Ik kan niet zeggen dat dit voor iedereen zal gelden, maar mijn bloedsuikers zijn stabieler, ik voel me beter en ik heb meer energie. De middagdips zijn weg. Ik heb minder hypo’s en minder hypers. En áls ik ze heb, lijken ze makkelijker te herleiden naar een oorzaak. Maar: misschien beeld ik mezelf dat wel in. Dat is dan maar zo. Ik voel me goed. Dat is wat telt. Extra grappig is het om te merken dat het nu opeens superhip is om suikervrij te zijn. De dames die ik interviewde waren trendsetters, nu doen zó veel mensen het, dat het bijna mainstream is. Eigenlijk zou ik om weer een trend te setten nu weer wél suiker moeten gaan eten, was het niet dat ik dat niet meer wil. Nee, ik blijf suikervrij.
facebook google plusFoto maaike
Maaike Helmer (34) is freelance journalist voor veel publieksbladen (zoals Cosmopolitan en Margriet) en werkt als copywriter voor diverse merken