logo bloedsuiker
    Uitgave 3 - 2014, jaargang 29
“Ik bleek al meerdere hartinfarcten te hebben gehad”
“Oudejaarsdag stond ik vroeg op om het diner voor die avond voor te gaan bereiden. Ik voelde me anders dan anders, opgeblazen en ik kon slecht ademhalen. Dat was twee weken eerder sluimerend begonnen, samen met obstipatie. Nu was het alsof mijn buik op barsten stond en mijn longinhoud beperkt was tot de inhoud van een boterhamzakje. Ik voelde aandrang om naar de wc te gaan en op weg daarnaartoe ging het ademhalen steeds slechter. Ik riep mijn vrouw en die belde direct een ambulance.”

“Gelukkig was die er binnen een paar minuten. Ik kreeg direct zuurstof toegediend”, vertelt Mark Timmer (53). “Acht minuten later lag ik in het ziekenhuis. Na enkele testen wist de cardioloog me te vertellen dat ik de voorgaande tijd meerdere hartinfarcten had gehad en dat de pompwerking van mijn hart zeer slecht was geworden. Ik werd opgenomen op de hartbewaking en na een paar dagen van onderzoeken was de diagnose: hartfalen met een resterende pompcapaciteit van 20-25%.”

MODY
Mark Timmer heeft sinds zijn derde een bepaalde vorm van diabetes: MODY. MODY is een erfelijke vorm van diabetes die lijkt op diabetes type 2 maar die op jonge leeftijd begint. Tot zijn dertigste kreeg Timmer dan ook geen behandeling voor zijn diabetes, enkele dieetadviezen daargelaten. Op zijn dertigste startte hij met diabetestabletten, om zeven jaar later insuline te gaan gebruiken. Momenteel spuit hij vier keer of vaker per dag insuline.

Stil hartinfarct
“Als ik mijn eerste hartinfarcten had opgemerkt, dan had het er veel minder slecht uitgezien”, gaat Timmer verder. “Ik heb er echter niets van gemerkt. Achteraf gezien herinner ik dat ik in de weken voorafgaand aan mijn opname, vaker niet lekker was geweest. Maar ik bracht dit niet in verband met een mogelijk hartinfarct. Ik dacht dat het kwam door iets verkeerds gegeten te hebben, een nachtelijke zware hoestbui of een algemeen gevoel van malaise tijdens het winkelen of koken. Volgens de cardioloog moeten dat de infarcten zijn geweest. Die had ik dus nooit als zodanig herkend. Bij een hartinfarct denk je aan pijn op de borst, benauwdheid en meer van die bekende signalen." Een hartinfarct dat niet wordt opgemerkt, wordt ook wel een stil hartinfarct genoemd.

Slechtere conditie
In het jaar voorafgaand aan de ziekenhuisopname merkte Timmer wel dat zijn fysieke conditie achteruit ging. “Ik kon buitenadem zijn als ik de trap opliep, maar ik dichtte dat altijd toe aan hoge glucosewaarden, want daarvan krijg ik ook ademnood. Een aantal jaar terug heb ik nog een aantal hartonderzoeken gehad, omdat ik last had van steken in mijn zij. Daar is toen niets uitgekomen. Ze dachten dat het aan mijn maag lag en ik kreeg maagzuurremmers voorgeschreven.”

Andere symptomen bij diabetes
“Tijdens mijn laatste opname in het ziekenhuis werd me verteld dat mensen met diabetes andere symptomen kunnen hebben bij een hartinfarct. Ik heb al vijftig jaar diabetes, slik al meer dan tien jaar uit voorzorg medicijnen om een bloeddruk en een cholesterol van een tiener te hebben...maar niemand heeft me ooit verteld, en ik heb nooit ergens gelezen, dat een (dreigend) infarct bij diabetes andere symptomen kan hebben dan bij mensen zonder diabetes.”

Betere voorlichting
“Ik behoor nu tot de groep van mensen die 50% kans heeft over een jaar nog te leven. Dat had niet zo hoeven zijn met de juiste voorlichting, ik zou dan na het eerste infarct naar het ziekenhuis zijn gegaan. Dan was de schade in ieder geval beperkter gebleven. Dat was voor mij ook een reden om de redactie van Bloedsuiker te benaderen.”

Drie bypasses
Inmiddels is Timmer twee maanden verder en wacht hij op een openhartoperatie. “Volgende week word ik opgenomen en krijg ik drie bypasses. Hierdoor wordt mijn prognose ietsje beter, maar zal ik me vooral weer wat beter gaan voelen.”

Meer weten?
De casus in deze nieuwsbrief gaat dieper in op hart- en vaatziekten bij diabetes en de symptomen van een hartinfarct.
facebook google plus2
Mark Timmer: "Bij een hartinfarct denk je aan pijn op de borst, benauwdheid en meer van die bekende signalen"