logo bloedsuiker
    Uitgave 1 - 2014, jaargang 29
Groot onderhoud

Wie kent het niet: het belang van groot onderhoud! Van de auto, de motor, brommer of fiets. Op tijd smeren, olie verversen, versleten delen vervangen, kan veel malaise voorkomen. Ook ons huis krijgt regelmatig een nieuw verfje, de CV-ketel wordt schoongemaakt, houtwerk wordt zo nodig vervangen. Volgens Wikipedia verhoogt goed onderhoud de bruikbaarheid en de betrouwbaarheid, of in het geval van een vervoersmiddel de functionaliteit. Bovendien komt goed onderhoud de veiligheid en daarmee indirect de gebruiker ten goede. Niet onbelangrijk dus! Wikipedia zegt verder: onderhoud is het totaal van activiteiten met als doel, het in "een aanvaardbare conditie" houden of terugbrengen van .........  huizen, machines, lichaam… of vul maar in.

Hoe doen we dat met ons lichaam? Hoe houden we onszelf in een aanvaardbare conditie? We eten goed en gezond, proberen niet te roken, zorgen voor voldoende beweging. Ook tandenpoetsen, flossen en ragen horen bij het -  zeg maar -  ‘klein’ onderhoud.

Diabetes brengt een flinke extra onderhoudspost met zich mee. Zeer noodzakelijk om malaise te voorkomen en een aanvaardbare conditie te behouden. Het klein onderhoud bestaat uit het dagelijks meten en alle andere dingen die je doet of laat om de glucosewaarden binnen de perken te houden. Het regelmatig bezoeken van de diabetesverpleegkundige en internist, reken ik ook tot klein onderhoud.

Maar deze week staat bij mij in het teken van ‘groot onderhoud’. Want mijn eigen bruikbaarheid, betrouwbaarheid en functionaliteit, moeten nog een tijdje mee. Maandag de mondhygiëniste en tandarts, dinsdag de pedicure en woensdag de jaarlijkse controle bij de oogarts. Op donderdag trakteer ik mezelf dan op een heerlijke massage. Helemaal niet vervelend dus!

Straks mijn agenda maar even pakken om een afspraak bij de kapper te maken :-)

facebook google plusfoto joan
Joan Balder (56) heeft diabetes type 1 sinds haar 17de en draagt een insulinepomp.
Ze werkt(e) jaren in de cosmetica en houdt zich nu vooral bezig met vrijwilligerswerk en mantelzorg voor haar ouders.
Daarnaast golft ze regelmatig en reist ze graag met haar partner Fred