logo bloedsuiker
Loop niet door met een depressie
Uitgave 1 - 2017
20170123 - depressie en diabetes, loop er niet mee3.jpgMensen met diabetes hebben een verhoogde kans op een depressie. Of dit komt door de diabetes zelf of door de ziektelast die het hebben van diabetes met zich meebrengt, is niet bekend. Wel is bekend dat mensen met diabetes die depressief zijn, minder goed in staat zijn hun ziekte goed te regelen. Loop er daarom niet te lang mee door.

Brengt 2017 nieuwe behandelingen?
Uitgave 10 - 2016
Carmen en Hendrik Pereboom hebben allebei diabetes. Zij type 1, hij type 2. Op een feestje hoorden ze dat steeds meer mensen een glucosesensor gebruiken en dat er nieuwe middelen zijn voor type 2. Hoe zit dat? Ze vragen het hun DVK Jacqueline. HET SPREEKUUR

En nu ook nog een hartritmestoornis?
Uitgave 9 - 2016
Willem Molenaar (59) is naar de huisarts gegaan omdat hij zich gisteren en vannacht niet goed voelde vanwege hartkloppingen. Hij heeft diabetes type 2 en zijn vader is op 48-jarige leeftijd overleden aan een hartinfarct. Hij maakt zich zorgen. HET SPREEKUUR

Psoriasis door diabetes?
Uitgave 8 - 2016
Brenda Veenhoven (48) heeft type 2 diabetes. De laatste twee jaar gebruikt zij naast tabletten ook insuline. Zij had altijd al last van huidplekken, maar dat is het laatste jaar toegenomen. Haar huisarts denkt dat het psoriasis is. Kan dat door de diabetes of de insuline komen? HET SPREEKUUR

Dit is nieuws op het gebied van diabetes
Uitgave 7 - 2016
Eline van der Velde (54) heeft diabetes type 1 sinds haar zeventiende. Samen met haar man die huisarts is, volgt ze de diabetesontwikkelingen op de voet. Toen ze hoorde dat wij naar het EASD-congres waren geweest, vroeg ze of ze ons verslag mocht lezen. HET SPREEKUUR

Lukt afvallen met GLP-1?
Uitgave 6 - 2016
Razia Noermohamed (64) heeft al bijna vijftien jaar diabetes type 2. Sinds ze insuline gebruikt is ze negen kilo aangekomen. Afvallen lukt maar niet. Een vriendin heeft goede ervaringen met een injectie GLP-1. Is dit ook iets voor haar? HET SPREEKUUR

Slap door een te laag zoutgehalte
Uitgave 5 - 2016
Annette Molenaar (52) heeft al jaren diabetes type 1. Hiervoor gebruikt zij een insulinepomp. Daarnaast heeft ze medicijnen voor haar bloeddruk en neuropathie. Maar de laatste tijd voelt zij zich slap en moe. Nu blijkt dat haar zoutgehalte te laag is. Hoe kan dat? HET SPREEKUUR

‘Etenstijd’ maakt gezond eten leuk!
Uitgave 5 - 2016
20160606 - Etenstijd, voedingsboek voor kinderen.jpg

Als ik sta is mijn bloeddruk zo laag
Uitgave 4 - 2016
Mark de Jong (54) heeft al 31 jaar diabetes type 1. Hij gebruikt ook medicatie voor zijn cholesterol, bloeddruk en depressieve klachten. De laatste tijd wordt hij duizelig als hij lang staat. Wat kan hiervan de oorzaak zijn? HET SPREEKUUR

Onderzoek naar zelfzorg

Welke eigenschappen vindt u belangrijk aan een glucosemeter?
Uitgave 3 - 2016
201602Grafiek eigenschappen glucosemeter.jpg

Hogere glucosewaarden na een longembolie
Uitgave 2 - 2016
Carolien Kramer (46) is herstellende van een longembolie. Een maand terug heeft ze een knieoperatie ondergaan. Nu zijn haar glucosewaarden hoger dan normaal. Ze vraagt zich af waardoor dat komt: door de longembolie, haar nieuwe medicijnen of de anticonceptiepil ze slikt? HET SPREEKUUR

De Animas® Vibe® onder de loep
Uitgave 1 - 2016
201601Animas vibe handig in gebruik homepage.jpgOverweegt u insulinepomptherapie of wilt u binnenkort overstappen op een nieuwe insulinepomp? Dan staat u voor een keuze waar heel wat bij komt kijken. De producent van de Animas® Vibe® zet voor u de eigenschappen van deze insulinepomp op een rij. Een pomp die uitblinkt in accuratesse en gebruiksgemak.

Herkent u uw bloedglucosemeter?
Vraag dan nu gratis* een nieuwe meter aan
Uitgave 1 - 2016
201601onetouch vita en ultra homepage.jpg

Moet ik de griepprik halen?
Uitgave 9 - 2015
Jantien de Ruiter (47) heeft diabetes type 2. De laatste jaren heeft ze geen griepprik meer gehaald maar dit jaar wil ze dat wel doen. Maar kan de griepprik een allergische reactie of neuropathie veroorzaken?
HET SPREEKUUR

Zorgverzekeraars vergelijken
Uitgave 9 - 2015
201509stress om te kiezen.jpg

Overstappen op de insulinepomp
Uitgave 8 - 2015
Vraagt u zich soms af of een insulinepomp iets voor u zou zijn maar weet u niet of u hiervoor in aanmerking komt? En wat komt er op u af als u besluit over te stappen op insulinepomptherapie?
Diabetesverpleegkundige Daphna Karo legt uit.

Koolhydraten tellen, belangrijk maar lastig
Uitgave 7 - 2015
201507koolhydraat-insulineratio homepage.jpgKoolhydraten, koolhydraten, koolhydraten. Waarom draait er toch zoveel om koolhydraten bij mensen met diabetes? En wat maakt het zo lastig om zicht te krijgen op de koolhydraatinname? Diëtist Gerda van Rooijen legt uit waarom het tellen van koolhydraten belangrijk, maar ook lastig is bij diabetes. En, hoe krijgt u meer zicht op koolhydraten?

Heeft jicht te maken met diabetes?
Uitgave 7 - 2015
Ben Meijer (47) heeft diabetes type 1. Hij is gisteren bij de huisarts geweest met gemene pijn bij zijn rechter grote teen. Het gewricht bij de teen was helemaal rood en dik, volgens de huisarts waarschijnlijk door jicht. Heeft dit te maken met zijn diabetes? HET SPREEKUUR

Fotoshoot ééndiabetes
Kijk mee!
Uitgave 7 - 2015
201507fotoshoot eendiabetes homepage.jpg

Haal meer uit uw zelfcontrole
Uitgave 2 - 2015
Uit Brits onderzoek blijkt dat ruim de helft van de mensen met diabetes type 2 geen maatregelen neemt als ze een te hoge waarde meten met hun glucosemeter.
Meer educatie en slimme bloedglucosemeters kunnen helpen om dit te verbeteren.

Sterfte bij mensen met type 1 fors hoger
Uitgave 9 - 2014

Meer inzicht met de 7-puntscurve
Uitgave 7 - 2014
201407_DSC_4118homepage.jpgWaarom is mijn HbA1c te hoog terwijl ik nuchter en voor het slapengaan altijd goed zit? Of: bolus ik wel genoeg om mijn maaltijden op te vangen? Zijn dit herkenbare vragen voor u? Wellicht kan het maken van enkele 7-puntscurves dan helderheid geven.

Ontvanger JDRF-grant brengt bètacellen in beeld
Uitgave 6 - 2014
Niet zo lang geleden werd gedacht dat iemand met diabetes type 1 geen insulineproducerende bètacellen meer heeft. Inmiddels weten we dat dit niet zo is. In het Radboud Universitair Medisch Centrum loopt momenteel een onderzoek naar een manier om de insulineproducerende cellen weer

Strakke instelling na diagnose diabetes type 1 betekent gezondheidswinst op latere leeftijd
Uitgave 1 - 2014
Grote internationale studies laten zien dat mensen met diabetes type 1 die in de beginjaren na de diagnose goed zijn ingesteld, later in hun leven minder last hebben van diabetescomplicaties.

Combinatie diabetes en kanker weegt zwaar
Uitgave 9 - 2013
201311Lonneke homepage.jpgBepaalde vormen van kanker komen bij diabetes vaker voor. Prostaatkanker juist weer minder. Onderzoek naar de samenhang tussen diabetes en kanker staat nog in de kinderschoenen, maar het is duidelijk dat beide aandoeningen elkaar beïnvloeden. Een gesprek met professor dr. Lonneke van de Poll van het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ) Eindhoven

Stijve vingers en een pijnlijke schouder
Uitgave 7 - 2013
201309blok 1 iet van albada homepage.jpgKrachtverlies in de handen, moeite met schrijven, last met harenkammen of pijn bij het aantrekken van een jas? Deze klachten komen vaker voor bij mensen met diabetes. Hoe komt dat en kunt u er iets tegen doen? We vroegen het reumatoloog Iet van Albada - Kuipers werkzaam in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.

Wat ziet de dokter in het bloed?
Uitgave 5 - 2013
201305medisch bloed dennis poland homepage.jpgHet bloed van mensen met diabetes wordt regelmatig onderzocht in het laboratorium. Wat wordt er onderzocht en wat betekenen die tests?

En bij het Slotervaartziekenhuis krijgen mensen met diabetes sinds kort een thuisprikset mee zodat ze de deur niet meer uithoeven om hun HbA1c te laten bepalen. Klinisch chemicus Dennis Poland legt uit hoe dit werkt.

Wat doen antidepressiva met de diabetesregulatie?
Uitgave 10 - 2012
201210depressie_homepage.jpgMensen met een depressie hebben moeite met de regulering van hun diabetes. Een goede behandeling lijkt op zijn plaats. Maar gaan antidepressiva en diabetes goed samen? En hoe staat het met antipsychotica?

Uw persoonlijke koolhydraat-insulineratio
Uitgave 9 - 2012
201209_koolhydraat-insulineratio homepahe.jpgWilt u weten hoeveel eenheden insuline u nodig heeft voor de koolhydraten uit uw voeding en drinken? Bereken dan uw persoonlijke koolhydraat-insulineratio. Het vergt wat rekenwerk maar uiteindelijk biedt het meer flexibiliteit en betere bloedglucosewaarden.

De zin en onzin van een scherpe instelling
Uitgave 6 - 2012
201206scherpe_instelling_homepage.jpgHet bereiken van een scherpe diabetesinstelling vraagt om inzet en discipline. Maar wat is nu precies een scherpe instelling en welke voor- en nadelen brengt dit met zich mee? Bloedsuiker vroeg het aan Titia Vriesendorp, internist in de Isala Klinieken in Zwolle.

“De penis is de antenne van het hart”
Uitgave 5 - 2012
201205medisch cobi reisman frontpage.jpgSeksuele problemen, zoals erectiestoornissen, komen bij mensen met diabetes vaker voor dan bij personen die geen diabetes hebben. Hoe komt dat en wat is er aan te doen? We praten erover met uroloog en seksuoloog Cobi Reisman van het Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen.

Maak hypo’s bij diabetes type 2 bespreekbaar
Uitgave 10 - 2011
201110medisch bert joosten homepage.jpgMath Joosten (77) heeft diabetes type 2 en is hart- en longpatiënt. Hij had altijd veel last van hypo’s, waarbij hij soms buiten bewustzijn raakte. Hierin kwam verandering nadat in overleg met zijn internist de medicatie werd aangepast.

Hersenschade ontwikkelt zich langzaam
Uitgave 10 - 2011
Recent onderzoek heeft aangetoond dat hersenschade zich bij mensen met langer bestaande diabetes type 2 niet veel sneller ontwikkelt dan bij gezonde mensen.

Leren van zelfcontrole
Uitgave 8 - 2011
Met behulp van zelfcontrole leert u hoe uw lichaam reageert op verschillende omstandigheden, want naast de insuline en koolhydraten, hebben ook beweging, stress en ziekte invloed op uw glucosewaarden.

NIEUW! INSULINEPEN MET GEHEUGEN
Uitgave 8 - 2011
201108NovoPens55_homepage_breed2.jpgNaast NovoPen® 4 is sinds kort NovoPen Echo® beschikbaar, de opvolger van NovoPen® Junior. De pen heeft een geheugenfunctie voor het tijdstip en de grootte van de laatste dosering.

Medicijnen nader bekeken
Uitgave 7 - 2011
Diabetes type 2 komt vaak voor in combinatie met hoge bloeddruk en een gestoord vetspectrum. Om complicaties aan hart- en bloedvaten te voorkomen, is het belangrijk al deze risicofactoren goed te behandelen. Welke medicijnen worden hierbij ingezet?

Hoera! Insuline 90 jaar
Uitgave 7 - 2011
201107button 90 jaar homepage.jpgInsuline. Veel mensen met diabetes kunnen geen dag zonder. Dit jaar is het negentig jaar geleden dat het werd ontdekt. Maar wat is het eigenlijk voor stofje?

KOFFIE EN THEE VERKLEINEN KANS OP DIABETES TYPE 2
Uitgave 6 - 2011
Het drinken van drie of meer koppen koffie of thee per dag verkleint de kans om diabetes type 2 te
krijgen met ongeveer 40%. Dat concluderen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven.

Fatima Ait-Taleb wint
Leonard prijs 2010
Uitgave 4 - 2011
Kinderdiabetesverpleegkundige Fatima Ait - Taleb won op 25 maart jl. de Leonard prijs 2010. Ait –Taleb weet kinderen met diabetes en een Marokkaanse achtergrond effectief en motiverend te bereiken.

Wanneer biedt een maagomleiding uitkomst?
Uitgave 2 - 2011
Eén operatie die u voorgoed van uw overgewicht en diabetes verlost. Het is mogelijk. Maar is het zo mooi als het lijkt? En wie komen in aanmerking voor zo’n operatie? We vroegen het aan chirurg Arnold van de Laar.

Psychische impact maagverkleining vaak groot
Uitgave 2 - 2011
201102illustratie chris hinnne.jpgEen maagverkleining lijkt misschien een eenvoudige manier om snel veel af te vallen, maar de ingreep heeft grote gevolgen voor de rest van je leven. ‘Je bouwt als het ware een rem in je lichaam, waardoor je wordt gestraft als je je niet aan de regels houdt.’

‘Wij hebben meer tijd dan de huisarts’
Uitgave 12 - 2010
De meeste mensen met diabetes type 2 zijn onder behandeling in de huisartsenpraktijk. Steeds vaker zien we dat huisartsen een praktijkondersteuner aantrekken voor de begeleiding van mensen met diabetes en andere chronische aandoeningen. Hoe gaat de praktijkondersteuner te werk?

De erfelijkheid van diabetes type 2
Uitgave 11 - 2010
201011marten hoker frontpage.jpgDiabetes type 2 is erfelijk. Maar wat bepaalt nu of iemand daadwerkelijk diabetes type 2 krijgt als het in de familie voorkomt? En wat kan iemand doen om de kans hierop te verkleinen?

Diabetesdagboekje sleutel tot betere regulering
Uitgave 8 - 2010
Veel dokters zijn er gek op: een goed ingevuld diabetesdagboekje. ‘Mensen die investeren in het bijhouden van een diabetesdagboekje, zijn vaak beter gereguleerd’, zegt internist William van Houtum. Maar consequent aan zelfcontrole doen en een dagboekje bijhouden, vraagt om discipline. Nicole Almering (42) heeft dit aan den lijve ondervonden. Afgelopen april beviel ze van haar tweede kindje, een meisje “Robin”. Ze zegt: ‘Tijdens mijn zwangerschap leek ik wel een wandelend administratiekantoor.’

Kinderen hebben 24/7 contact met behandelaar
Uitgave 7 - 2010
Vijf jongeren met diabetes uit Almere e.o. zijn onlangs overgestapt op de insulinepomp. Bij deze overstap maken ze gebruik van een Pall-4, een speciale computer waarmee ze 24/7 beeldcontact kunnen maken met hun behandelaren. Dit initiatief heet de 123DeKinderkliniek Thuis.

Is de glucosesensor de oplossing?
Uitgave 5 - 2010
201005blok1home155.jpg24 Uur per dag zicht op uw bloedglucosewaarden. Voor veel mensen met type 1 diabetes lijkt het een droom die uitkomt. Tegenwoordig is het mogelijk, maar er zitten nog wel haken en ogen aan.
Joke van der Zwan droeg tijdens haar tweede zwangerschap een glucosesensor: ‘Ik heb dankzij de sensor veel hoge en lage bloedglcuosewaarden kunnen opvangen en heb geen ernstige hypo’s gehad. Mijn hoogste HbA1c was 5,6 % (38 mmol/mol). Na de bevalling ben ik gestopt met de sensor.’

Nieuwe geneesmiddelen voor mensen met diabetes type 2
Uitgave 3 - 2010
Er wordt veel geïnvesteerd in een goede behandeling van mensen met diabetes type 2. Recent zijn er nieuwe medicijnen in Nederland geïntroduceerd. Welke zijn dit en hoe werken ze?

Nieuwe medicijnen voor mensen met diabetes type 2
Uitgave 3 - 2010
Er wordt veel geïnvesteerd in een goede behandeling van mensen met diabetes type 2. Recent zijn er nieuwe medicijnen in Nederland geïntroduceerd. Welke zijn dit en hoe werken ze?

Vraag & Antwoord
Uitgave 2 - 2010
Ik ben 82. Onlangs werd bij mij nuchter een glucosewaarde geprikt. Deze was 5,8 mmol/l. Is dit goed? Victor Gerdes en Eelco Meesters, internisten uit het Slotervaartziekenhuis en hoofdredacteuren van Bloedsuiker beantwoorden vragen.

Hoge bergen beklimmen is mogelijk met diabetes
Uitgave 2 - 2010
Wat is de invloed op de bloedglucosewaarden wanneer iemand zich op grote hoogte bevindt en is de bloedglucosemeter dan nog betrouwbaar? En hoe staat het met de werking van de insulinepomp en de glucosesensor wanneer de lucht ijler wordt?

Geef uw spieren nieuwe energie
Uitgave 1 - 2010
201001medisch team_fp.jpgBewegen is belangrijk voor mensen met diabetes. Maar waarom eigenlijk? Wat gebeurt er in uw spieren als u beweegt en hoe vaak moet u bewegen om hiervan profijt te hebben? Aan de Universiteit Maastricht onderzochten ze het.

Afname niercomplicaties dankzij goede diabetesinstelling
Uitgave 12 - 2009
Het aantal mensen met diabetes type 1 dat niercomplicaties krijgt, is de afgelopen dertig jaar enorm gedaald. Internist nefroloog Bart Veldman onderzocht waardoor en stuitte op een aantal opmerkelijke bevindingen.

Prednison en diabetes;
een ongelukkige combinatie
Uitgave 10 - 2009
200910medisch,jannechristoffel_homepage2.jpg‘Ik had al astma toen ik een baby was. Negen jaar terug kreeg ik er diabetes bij. Geen gelukkige combinatie. Zeker niet als ik prednison moet slikken voor mijn astma. Dan schieten mijn glucosewaarden alle kanten op.’

De jaarlijkse griepprik en de Mexicaanse griep
Uitgave 9 - 2009
200909Griepprik_82861.jpgMensen met diabetes worden opgeroepen voor de jaarlijkse griepprik èn voor de vaccinaties tegen de Mexicaanse griep. Hiertoe is besloten omdat zij een verhoogd gezondheidsrisico lopen op het moment dat ze de griep krijgen.

THEMA Diabetesbehandeling bij ouderen
Uitgave 6 - 2009
200906cover_homepage.jpgEen grote groep van de mensen met diabetes type 2 is boven de zeventig. Gelden voor deze mensen dezelfde behandeldoelen als voor hun jongere lotgenoten? En wat kunnen motieven zijn om hier eventueel van af te wijken?

De wisselwerking tussen diabetes en darmen
Uitgave 4 - 2009
200904medischdiamant2.jpgIn het maagdarmstelsel gebeurt veel wat van invloed is op de koolhydraat- of glucose- huishouding. Omgekeerd heeft diabetes ook invloed op het functioneren van het maag- darmstelsel. Michaela Diamant, internist-endocrinoloog en directeur bij het Diabetescentrum van het VU Medisch Centrum te Amsterdam geeft uitleg.

Depressie? Doe er wat aan!
Uitgave 3 - 2009
Depressie en diabetes gaan slecht samen. Maar liefst één op de tien mensen met diabetes kampt met een depressie. Op
www.diabetergestemd.nl kunnen mensen met somberheidklachten een zelfhulpcursus volgen.
Is parodontitis de volgende diabetescomplicatie?
Uitgave 2 - 2009
200902medisch.jpgMensen met diabetes hebben vaker parodontitis. Deze chronische ontsteking van het tandvlees en het kaakbot kan het reguleren van diabetes bemoeilijken. Bovendien lijken mensen met parodontitis een hogere kans te hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten. Is er sprake van een nieuwe diabetescomplicatie?

Minder energie in spieren
Uitgave 1 - 2009
Wetenschapper dr. Patrick Schrauwen, verbonden aan de Universiteit Maastricht, toonde aan dat de “energiecentrales” in de spiercellen bij mensen met diabetes type 2 minder goed werken.

Professional
Uitgave 9 - 2008
‘We weten al lang dat hoge bloedsuikers niet goed zijn voor de hersenen. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat insuline ook los van diabetes een rol speelt bij het goed functioneren van de hersenen’, aldus neuroloog dr. Geert-Jan Biessels. Zes vragen aan een professional.

NIET MINDER HART- EN VAATZIEKTEN door verdere daling van HbA1c
Uitgave 9 - 2008
Grote wetenschappelijke onderzoeken (UKPDS en DCCT) aan het eind van de vorige eeuw toonden aan dat een goede diabetesregulatie de kans op complicaties aan nieren, zenuwen en ogen vermindert.

Tijd voor de griepprik
Uitgave 8 - 2008
Begin oktober krijgen 60-plussers en mensen met een chronische ziekte, waaronder mensen met diabetes, een oproep voor de griepprik van hun huisarts.

Neuropathie; een miskend probleem
Uitgave 7 - 2008
Polyneuropathie tast de kwaliteit van leven meer aan dan andere diabetescomplicaties. Dit blijkt uit een onderzoek onder honderden mensen met diabetes. Toch is er relatief weinig aandacht voor, meent professor
N. Schaper uit het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC). Tijd voor een interview.

Kind met diabetes op school vaak slecht begrepen
Uitgave 6 - 2008
Scholen in Nederland zijn er niet op ingericht om kinderen met diabetes goed te begeleiden. De zorg voor deze kinderen wordt vaak afgewenteld op de ouders en uit onderzoeken blijkt dat veel van de circa 6.000 kinderen met diabetes onder hun niveau presteren.

Voorkom ziekte tijdens de vakantie
Uitgave 5 - 2008
Ziek worden tijdens de vakantie is een enorme domper. Hoe kunt u dit voorkomen en wat moet u doen als u toch getroffen wordt door een infectie? We legden deze vragen voor aan huisarts Lisette Romijn en diabetesverpleegkundige Aty Dobbenberg.

Medisch Paspoort voor Marokkaanse en Turkse mensen met diabetes
Uitgave 5 - 2008
Speciaal voor Marokkaanse en Turkse mensen ontwikkelde het Slotervaart Ziekenhuis een medisch paspoort. In dit medische paspoort kunnen de mensen samen met hun behandelend arts of diabetesverpleegkundige hun persoonlijke gegevens, actuele medische situatie en medicijngebruik vermelden.

Het verschil tussen een zinvolle en zinloze glucosemeting
Uitgave 4 - 2008
‘Bij elk insulineregime hoort een apart schema voor het meten van de bloedglucosewaarden. In mijn ogen moet je alleen meten als je hier consequenties aan kunt verbinden’, aldus Frits Holleman, endocrinoloog in het AMC Amsterdam en hoofdredacteur van Bloedsuiker.

Professionals en diabetes
Uitgave 3 - 2008
‘Als het gaat om mensen met diabetes zou ik willen streven naar reparatie van de eilandjesfunctie van de alvleesklier in een vroeger stadium’, aldus professor dr. J.W. de Fijter, nefroloog-transplantatiespecialist uit het LUMC Leiden. Zes vragen aan een professional.

Herken een beroerte
Uitgave 2 - 2008
Mensen met diabetes hebben een verhoogde kans om getroffen te worden door een beroerte. Om de gevolgen van een beroerte te beperken is het belangrijk om snel te reageren.

Hoe realiseert u uw voornemens?
Uitgave 1 - 2008
Gezonder eten, regelmatig bewegen en medicijnen innemen of toedienen. Veel mensen met diabetes vinden het echter moeilijk om deze leefregels goed vol te houden. Een zelfzorgcursus helpt.

Voorkom een glucosepiek na de maaltijd
Uitgave 4 - 2007
Hoge bloedglucosewaarden zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van diabetescomplicaties. Daarom geeft de Internationale Diabetes Federatie (IDF) tegenwoordig het advies om de glucosewaarden twee uur na de maaltijd beneden de 7,8 mmol/l te houden. Hoe krijgt u dat voor elkaar?

Is diabetes schadelijk voor de hersenen?
Uitgave 3 - 2007
Langdurige verhoogde bloedglucosewaarden (hypers) kunnen bij mensen met diabetes leiden tot blijvende hersenschade. Dit is een conclusie uit het onderzoek waarop neuropsycholoog Alette Wessels eind vorig jaar promoveerde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

'Dokter, ik heb mijn medicijnen niet genomen'
Uitgave 2 - 2007
Veel mensen vinden het moeilijk om de adviezen van hun arts nauwgezet op te volgen. Omdat ze zich hiervoor schamen, zeggen ze dit niet tegen hun arts. Toch luidt het advies: bespreek het met uw behandelaar want alleen dan kan er worden gezocht naar een therapie die wel bij u past.

Steeds meer kinderen krijgen diabetes
Uitgave 1 - 2007
Steeds meer kinderen krijgen diabetes. En vaak al op heel jonge leeftijd. Meestal gaat het dan om diabetes type 1. Maar ook diabetes type 2, ook wel bekend als “ouderdomssuiker”, komt steeds meer voor bij jongeren. Hoe komt dat en wat kun je er aan doen? Welke behandeling is voor deze kinderen het beste?

Wat voor type 2 heeft u?
Uitgave 4 - 2006
Diabetes type 2 kan verschillende oorzaken hebben. Zo is de ene persoon verminderd gevoelig voor insuline, terwijl de andere te weinig insuline produceert. Wat is nu de kip en wat het ei? Of hebben beide oorzaken niets met elkaar te maken?

Extra scherpe instelling tijdens zwangerschap
Uitgave 3 - 2006
Vrouwen met diabetes beginnen meestal niet zomaar aan een zwangerschap. Dikwijls is het een weloverwogen stap die veel tijd maar vooral doorzettingsvermogen vergt. Toch is, ook bij een goede instelling, de kans op complicaties rondom de geboorte drie- tot zesmaal zo hoog als bij vrouwen die geen diabetes hebben. Is een extra scherpe instelling noodzakelijk?

Maagbandje laatste hulpmiddel bij overgewicht
Uitgave 2 - 2006
Meer dan tachtig procent van de mensen met diabetes type 2 is te zwaar. Afvallen vergt motivatie en discipline. Wanneer worden aaltijdvervangers, een maagballon of maagbandje ingezet als hulpmiddel bij het afvallen?

Oogcomplicaties. Wees alert!
Uitgave 1 - 2006
Veel mensen met diabetes krijgen op den duur te maken met oogproblemen.
Echter, door regelmatig oogonderzoek kunnen afwijkingen tijdig worden
opgespoord en behandeld. Hiermee kan gezichtsverlies veelal worden voorkomen.

Hoe ontstaat een diabetische voet?
Uitgave 4 - 2005
Voetafwijkingen komen bij personen met diabetes helaas nogal een voor.
De afwijkingen variëren van overmatige eeltvorming tot vervorming van de voet en het ontstaan van grote wonden die slecht genezen en zelfs kunnen leiden tot amputaties. Hoe ontstaan deze problemen? En, wat kunt u doen om het te voorkomen?

Continue glucosemeting voor thuisgebruik nog toekomstdroom
Uitgave 3 - 2005
Continue glucosemeting; oftewel een apparaatje dat 24 uur per dag de bloedglucose van iemand meet. Het zou een uitkomst zijn voor veel mensen met diabetes. Ondanks verschillende pogingen is er nog geen bedrijf in geslaagd een betrouwbare continue glucosemeter voor thuisgebruik op de markt te brengen.

Bewegen als behandeling
Uitgave 2 - 2005
‘Bewegen zou een vast onderdeel moeten zijn van de behandeling van diabetes, want het levert veel winst op voor de gezondheid', meent dr. Maria L. Zonderland, medisch fysioloog en werkzaam bij de afdeling Sportgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

De gevaren van hoge bloeddruk en hoge cholesterolwaarden
Uitgave 1 - 2005
Mensen met diabetes type 2 hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om niet alleen de bloedglucosewaarden, maar ook de bloeddruk en het cholesterolgehalte in de gaten te houden. En, als dat nodig is, in te grijpen en deze factoren te laten behandelen.

Alles over hypo's
Uitgave 1 - 2005
Dokter Thiemo F. Veneman is werkzaam als internist in het Twenteborg Ziekenhuis te Almelo en deskundige op het gebied van hypoglycaemie (hypo) en hypo unawareness. Bloedsuiker onderwierp hem aan een vragenvuur over hypo's.

MODY; een erfelijke vorm van diabetes
Uitgave 4 - 2004
Veel mensen kennen het onderscheid tussen diabetes type 1 en type 2. Naast deze twee veelvoorkomende typen diabetes bestaan er ook zeldzamere vormen van diabetes. Achter de verzamelnaam “MODY”, verschuilt zich een groep van zes erfelijke varianten van diabetes.

Zelfcontrole de baas
Uitgave 4 - 2004
Wat doe je aan een te hoge bloedglucosewaarde vóór de lunch?
Of hoeveel eenheden insuline spuit je als je een ochtend gaat sporten of wanneer je uit eten gaat? Met behulp van zelfcontrole kunnen mensen met diabetes zelf vooraf op deze situaties inspelen.

Overstappen van tabletten op insuline
Uitgave 3 - 2004
Er kan een moment komen dat iemand met diabetes type 2 het advies krijgt over te stappen van tabletten op insuline. Mensen zien hier vaak vreselijk tegenop. Toch zeggen ze meestal, na drie maanden insuline gebruikt te hebben: 'Had ik dat maar veel eerder gedaan.'

Diabetes en depressie
Uitgave 2 - 2004
Hebben mensen met diabetes meer kans op het krijgen van een depressie?
Waaraan herkent u een depressie en kunt u iets doen om een depressie te voorkomen? Prof. Frank Snoek en dr. Paul Enzlin geven antwoord op deze vragen.

Diabetes en seksualiteit
Uitgave 1 - 2004
Tussen de dertig en vijftig procent van de mensen met diabetes krijgt vroeger of later te maken met een seksuele disfunctie. Welke seksuele disfuncties zijn er, hoe vaak komen ze voor en wat kun je eraan doen?

Afvallen en bewegen luidt het advies
Uitgave 4 - 2003
Een ongeluk komt nooit alleen. Dit lijkt ook te gelden voor type 2 diabetes. Vaak gaat dit gepaard met een verstoorde vetstofwisseling, een verhoogde bloeddruk en/of eiwitverlies via de urine. Een gevaarlijke combinatie die de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten enorm verhoogt. Een gezonde leefstijl kan veel schade voorkomen.

Verlost van nachtelijke hypo's en nuchtere hypers?
Uitgave 3 - 2003
Nooit een hypo meer midden in de nacht en niet meer opstaan met een lamlendig gevoel vanwege een te hoge bloedglucose. Voor veel mensen met diabetes lijkt dit een illusie. Toch komt deze illusie dichterbij met de introductie van een nieuwe generatie langwerkende insuline analogen.

DIABETES EN INFECTIES
Uitgave 2 - 2003
Mensen met diabetes hebben een verhoogde kans op het krijgen van infecties.
Hoe komt dit en wat kunnen ze eraan doen?

Tussen hoop en wanhoop; de genezing van diabetes type 1
Uitgave 1 - 2003
Diabetes is een chronische ziekte. Gelukkig valt er goed mee te leven. Toch hebben mensen met diabetes nooit een dag vrij van hun aandoening. Ook liggen de lange termijncomplicaties op de loer. Veel mensen volgen de mogelijkheden om diabetes te genezen dan ook op de voet. Bloedsuiker<10 sprak met Bart Roep, immunoloog in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en zet voor u de ontwikkelingen op een rij.

Zwangerschapsdiabetes
Een verhaal apart
Uitgave 4 - 2002
Twee tot vier procent van alle vrouwen in Nederland krijgt tijdens de zwangerschap diabetes. Deze zogenaamde zwangerschapsdiabetes verdwijnt meestal na de bevalling. Wel hebben deze vrouwen vijftig procent kans op het ontwikkelen van type 2 diabetes op latere leeftijd. Ook de kinderen van deze vrouwen hebben een verhoogde kans op het krijgen van type 2 diabetes.

zwangerschap & insuline analogen
Uitgave 4 - 2002
Behandeling met insuline analogen resulteert in lagere bloedglucosewaarden vlak na de maaltijd. Bovendien hebben mensen die analogen gebruiken dikwijls minder last van hypo's. Een goede mogelijkheid voor zwangere vrouwen met diabetes?

Niercomplicaties nader bekeken
Uitgave 3 - 2002
Veel mensen met diabetes krijgen op de lange termijn te maken met complicaties. Complicaties aan ogen, voeten, hart- en bloedvaten en nieren. In dit nummer geeft Dr. P. Spooren, internist in het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, antwoord op vragen over niercomplicaties. Hij zegt: ‘Niercomplicaties bij diabetes zijn verraderlijk. Ze ontstaan namelijk sluimerend. Daarom is het zo belangrijk dat iemand met diabetes tenminste één keer per jaar zijn of haar uitscheiding van eiwit in de urine laat controleren, om zodoende zicht te houden op een eventuele ontwikkeling van een diabetische nefropathie, oftewel nierschade als gevolg van diabetes.'

Wegwijs in insulineland. Wordt het een analoge of een humane mix?
Uitgave 2 - 2002
Veel mensen met diabetes injecteren elke dag insuline. De ene persoon kiest voor een intensief insulineschema, wat wil zeggen vier- tot vijfmaal daags injecteren. De andere geeft de voorkeur aan een insulinemix die tweemaal daags toegediend moet worden. Aan iedere keuze zijn voor- en nadelen verbonden. Daarom is het belangrijk te weten waarvoor u kiest. Dit kan helpen bij het vinden van de insulinetherapie die het beste past bij uw levensstijl. Dit is overigens geen simpele keuze, want het aantal insulinesoorten is talrijk. Met behulp van dr. Frits Holleman, internist in opleiding in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, spitsen we ons in dit artikel toe op de analoge insulinemixen. Maar voordat we zover zijn eerst wat achtergrondinformatie.

Medisch
Uitgave 4 - 2001
Geen Klachten? Laat uw ogen toch regelmatig controleren!Mensen met diabetes kunnen op den duur afwijkingen krijgen aan de kleine bloedvaatjes, ook wel haarvaatjes genoemd. Treden deze afwijkingen op in het netvlies van het oog (retinopathie), dan kan dat leiden tot slechtziendheid of zelfs blindheid. Gelukkig gebeurt dit niet van de één op de andere dag. Hier gaan vaak jaren overheen. Toch zit hier een addertje onder het gras.

Medisch
Uitgave 3 - 2001
Uw peuter van twee heeft type 1 diabetes, moet dagelijks insuline spuiten en wil niet eten. Volgens Ellen Aslander, werkzaam als diëtist in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel, komt dat vaak voor. ‘Als een peutertje met diabetes geen trek heeft, maken veel ouders zich zorgen. Heel begrijpelijk, maar toch hoeft het niet altijd problematisch te zijn.' Uiteindelijk kunnen de eetproblemen meevallen. Hulp van een
diabetesteam kan hierbij een belangrijke rol spelen.

Hoe werken tabletten voor mensen met type 2 diabetes?
Uitgave 2 - 2001
Mensen met type 2 diabetes slikken vaak tabletten om hun bloedglucosegehalte goed onder controle te houden. Dit worden ook wel orale middelen genoemd (oraal = door de mond ingenomen, red.).
Bij sommige mensen volstaat één type tabletten, andere mensen slikken verschillende middelen. Recentelijk zijn er enkele nieuwe orale middelen geïntroduceerd (waarvan de merknamen NovoNorm en Avandia zijn) en in de loop van het jaar volgen waarschijnlijk nog twee andere middelen
(Starlix en Actos). Bloedsuiker<10 zet de bestaande en de nieuwe middelen voor u op een rij en beschrijft de werking en bijwerkingen.
facebook google plus