logo bloedsuiker
    Uitgave 8 - 2013, jaargang 28
Bart Roep wint JDRF Award

De Stichting JDRF Nederland heeft prof. dr. Bart Roep (LUMC) de JDRF Netherlands Award for T1D Scientific Excellence toegekend. Het is voor het eerst dat deze award wordt gegeven aan een Nederlandse wetenschapper. Roep krijgt deze bijzondere onderscheiding als waardering voor zijn grote impact op het onderzoek naar het voorkomen en genezen van type 1 diabetes. De award werd 15 oktober uitgereikt door JDRF-ambassadeur Alexander Rinnooy Kan op een JDRF-bijeenkomst in Amsterdam.

Bart Roep houdt zich al jaren bezig met het vinden van een oplossing voor type 1 diabetes. Zijn onderzoek richt zich vooral op de vraag hoe het afweersysteem de goede kant op kan worden gestuurd, zodat het niet langer de bètacellen aanvalt. Daarnaast bestudeert hij hoe de bètacellen opnieuw geactiveerd kunnen worden. De ontdekking dat er nog bètacellen aanwezig zijn bij mensen met type 1 diabetes was een belangrijke doorbraak van Roep en zijn team. Bart Roep: "De toekomst voor mensen met type 1 diabetes is tegenwoordig zo veel rooskleuriger dan pakweg tien jaar geleden. We zijn heel dichtbij een aantal grote doorbraken."
 
JDRF (Juvenile Diabetes Research Foundation) is een wereldwijd opererende organisatie die onderzoek financiert naar het voorkomen, behandelen en genezen van diabetes type 1.
www.jdrf.nl.

facebook google plusBart Roep 2
Bart Roep, Maarten de Groot (voorzitter JDRF Nederland) en Alexander Rinnooy Kan (JDRF-ambassadeur)