logo bloedsuiker
    Uitgave 8 - 2013, jaargang 28
“Diabetes? Liefst vandaag nog de wereld uit”

Hij is doelgericht, gedreven, lijkt een tikkeltje ongeduldig. Maarten de Gruyter - zoon van de bekende kruideniersfamilie - is een Amsterdamse projectontwikkelaar met diabetes type 1. Als oprichter van stichting DON (Diabetes Onderzoek Nederland) wil hij deze aandoening zo snel mogelijk de wereld uit helpen.

Een flesje bronwater in zijn hand beweegt, net als zijn gsm op tafel. De telefoon rinkelt af en aan. Sinds vanochtend is bekend dat Maarten de Gruyter (38) voorzitter van FC Den Bosch is geworden. Waarschijnlijk willen vrienden en bekenden hem met deze functie feliciteren? Nóg een functie die hij gaat uitoefenen, want De Gruyter is behalve vastgoed- en projectontwikkelaar ook voorzitter van stichting DON én toegewijd vader van vier dochters in de leeftijd van acht, zes en drie jaar en negen maanden. Een drukbezet man met een hecht gezinsleven die sinds zijn achtste diabetes type 1 heeft. Samen met Floor Dijkgraaf runt hij stichting DON (Diabetes Onderzoek Nederland). "Hoe ik al dat werk met elkaar combineer? Stichting DON is inmiddels volwassen", zegt De Gruyter. "Ik hoef me niet meer bezig te houden met de dagelijkse gang van zaken. Floor en Kyra zijn daarin van onschatbare waarde voor de stichting. Bovendien kan ik met heel weinig slaap toe."

Omgaan met de kwaal
Per toeval kwam De Gruyter in 2006, het geboortejaar van stichting DON, erachter dat er nog geen enkele instelling bestond die diabetes enkel op een fundamenteel wetenschappelijke manier onderzocht. "Ik was compleet verbaasd dat er zo weinig geld in fundamenteel diabetesonderzoek werd gestoken." Dat er meerdere fondsen en organisaties zijn die zich richten op diabetes, weet ook de projectontwikkelaar, maar de meeste ervan zijn gericht op het draaglijk maken of vergemakkelijken van de aandoening en focussen zich niet op het oplossen van het probleem. "Er gaat meer geld om in het behandelen van de kwaal, dan in de genezing ervan. De afgelopen negentig jaar is er nauwelijks iets veranderd in de ziekte. Dat moet anders."

Netwerken
Oplossingsgericht werken ligt in de aard van De Gruyter. Diabetes? Liefst vandaag nog de wereld uit. Gezien zijn eigen aandoening en zijn verschillende netwerken kwam hij in contact met het Hubrecht Instituut, het Leids Universitair Medisch Centrum en later met het Diabetes Research Center aan de Vrije Universiteit in Brussel en de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Uiteindelijk kwamen er samenwerkingsverbanden tot stand waarbij befaamde artsen en onderzoekers wetenschappelijk onderzoek verrichten. "Ons gezamenlijke doel is om helderheid in de oorzaak van diabetes te krijgen. Daarvoor werven we actief donateurs."

Anderhalf miljoen
Alle donaties die stichting DON binnenkrijgt, in 2013 naar verwachting zo'n anderhalf miljoen euro, zijn bestemd voor onderzoeksprojecten in gerenommeerde laboratoria. Momenteel zijn er vier onderzoeken gaande die van stichting DON al het ingezamelde geld krijgen. Met dat geld kunnen de wetenschappers gericht onderzoek doen, zoals een studie naar bètacelmassa en een onderzoek naar de rol van stamcellen bij diabetes. Bovendien kan een onderzoek niet drie jaar, wat tegenwoordig vaker gebeurt, maar zes jaar lang gefinancierd worden. De stichting blijft verder buiten het onderzoek. "We stellen geen doelstellingen of milestones. De Wetenschappelijke Raad en de Raad van Toezicht controleren of en hoe het geld voor het onderzoek wordt gebruikt."

De Toppers
Stichting DON organiseert verschillende evenementen om geld te genereren. "Op de eerste plaats zijn er de DON Masters, een jaarlijks terugkerend golftoernooi, en de verjaardagsviering van de stichting. "Op beide evenementen geven de gasten erg gul. Genezing spreekt mensen aan. Daarnaast organiseerde DON-ambassadeur René Froger samen met Jeroen van der Boom vorig jaar DON in Concert en dit jaar vond op 28 september het tweejaarlijkse strandfeest CLOSIN' plaats in Scheveningen bij beachclub Whoosah. Maar we haken ook aan bij bestaande evenementen, zoals het KLM Open, Deloitte Ladies Open, de Gaastra Vastgoed Regatta, het concert van de Toppers waar we vorig jaar het goede doel voor waren of een kunstexpositie van ABN AMRO MeesPierson. ABN AMRO MeesPierson is bovendien hoofdsponsor van onze jaarlijkse verjaardagsviering. Meedoen met bestaande evenementen heeft als voordeel dat we de kosten laag kunnen houden."

Expliciete wens
De Gruyter is er bij haast elk evenement bij, niet gehinderd door zijn diabetes. Toch weet hij maar al te goed welke invloed de aandoening heeft. Behalve dat zijn ogen danig achteruit zijn gegaan, voelt hij zich van de zeven dagen per week twee dagen niet fit. "Het voelt dan alsof ik zwaar verkouden ben. Maar ik ben nog nooit flauwgevallen of in een coma geraakt; ik heb eerder te hoge dan te lage suikerwaarden. Zelf vind ik dat niet vreemd, want ik leid een druk en hectisch bestaan. Diabetes houd ik liever voor mezelf. Ik wil er mijn gezinsleven niet door laten beïnvloeden, al begint onze oudste dochter te begrijpen dat ik een ziekte heb. Ik draag een insulinepomp en een continue glucosesensor op mijn buik. Die kennen ze allemaal, maar ik praat er nooit met hen over. Mijn expliciete wens is dat de generatie van mijn dochters deze uitputtende en slopende ziekte straks niet meer kent!"

Actiever
Nog geen etmaal geleden zijn De Gruyters ogen gelaserd. "Dat is het nadeel als je al zo lang diabetes hebt. Vroeg of laat krijg je complicaties. Diabetes kan de bloedvaten aantasten, ook die in je ogen. Het is nu hopen dat mijn ogen stabiel blijven. Het voordeel van zo lang diabetes hebben is dat je je lichaam heel goed kent. Diabetes remt me niet af, hoor. Integendeel, ik word er alleen maar actiever van." Zo beklom De Gruyter in 2008 met zijn goede vriend Bas van de Goor de Kilimanjaro, met 5895 meter de hoogste berg van Afrika en vorig jaar de Elbrus, met 5642 meter de hoogste berg van Europa. "Wél", zo erkent hij, "zijn het opzoeken en verleggen van grenzen lastig. Dat geldt voor iedereen, maar diabetes vormt toch een extra belemmering."

Bekende Nederlanders
De mensen die stichting DON ondersteunen komen uit verschillende hoeken van de samenleving. De ene groep bestaat uit donateurs die uit emotionele overwegingen de stichting ondersteunen. Familie en vrienden, maar ook bekende Nederlanders die door hun ervaring in hun omgeving weten wat het is om diabetes te hebben: "René Froger steunt ons - zijn ouders hadden beide diabetes en ook Tooske Ragas, haar nichtje heeft diabetes. Andere bekende Nederlanders, zoals Frits Sissing, worden vooral geraakt en gepakt door het werk dat we met de stichting verzetten."

www.sdon.nl

facebook google plusmaarten 2
Maarten de Gruyter: "Ons doel is helderheid krijgen in de oorzaak van diabetes. Daarvoor werven we actief donateurs"


persoonlijjk.Maarten Bas Rusland
In 2008 beklom De Gruyter met zijn vriend Bas van de Goor de Kilimanjaro, met 5895 meter de hoogste berg van Afrika en vorig jaar de Elbrus, met 5642 meter de hoogste berg van Europa


persoonlijk.maarten, pieter akkerman, tooske ragas, lucas brentjes, Frits sissing
De mensen die stichting DON ondersteunen komen uit verschillende hoeken van de samenleving, waaronder René Froger, Tooske Ragas en Frits Sissing, bekende Nederlanders die in hun eigen omgeving met diabetes te maken hebben.
Op de foto: Maarten de Gruyter, Pieter Akkerman, Tooske Ragas, Lucas Brentjens en Frits Sissing