logo bloedsuiker
    Uitgave 7 - 2013, jaargang 28
Polypill bevordert therapietrouw

Mensen met diabetes kunnen op den duur ook behandeling nodig hebben voor hun bloeddruk, bloedplaatjes en/of cholesterol. In de praktijk betekent dit dat mensen dagelijks flink wat medicijnen te verstouwen krijgen. Dat is niet altijd eenvoudig en gaat dan ook regelmatig ten koste van de therapietrouw (de mate waarin iemand zijn medicijnen neemt zoals is voorgeschreven door de arts).

Deze maand staat in de Journal of the American Medical Association een onderzoek naar het effect op therapietrouw van een zogenaamde polypill, ofwel combinatiepil. In zo'n pil zitten de medicijnen voor cholesterol, bloedplaatjes en bloeddruk verwerkt.

Wat bleek?
Bij mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten blijkt het gebruik van een combinatiepil, waarin aspirine, statine en twee bloeddrukverlagende medicijnen zitten, makkelijker vol te houden dan het nemen van allemaal verschillende losse medicijnen. Gemiddeld wordt er ook een wat lagere bloeddruk en cholesterolwaarde mee bereikt.
Omdat mensen met diabetes soms erg veel tabletten moeten gebruiken, kan dit ‘polypill' concept ook voor hen nuttig zijn.

facebook google plusscience
Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de genezing en behandeling van diabetes. Voor de rubriek nieuws uit de medische wetenschap' selecteren we maandelijks n of twee toonaangevende onderzoeken uit de internationale medische vaktijdschriften.