logo bloedsuiker
    Uitgave 7 - 2013, jaargang 28
Fruit beschermt tegen diabetes type 2

Fruit is gezond en het heeft bovendien een beschermende werking tegen het ontwikkelen van diabetes type 2. Onlangs is in de British Medical Journal een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd naar het effect van verschillende soorten fruit op het ontstaan van diabetes.

Wat bleek?
Het preventieve effect van fruit kan verschillen per fruitsoort. Zo geeft een grotere consumptie van vooral bosbessen, druiven en appels, een lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 dan bijvoorbeeld aardbeien. Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat een grotere consumptie van vruchtensap is geassocieerd met een hoger risico op diabetes type 2.

Conclusie
Het effect van fruit op diabetes type 2 lijkt te verschillen per fruitsoort. Toch kun je op grond van deze analyse niet zeggen dat bosbessen ook echt beschermen tegen diabetes. Het kan ook zo zijn dat de mensen die deze vruchten kopen gemiddeld wat gezonder leven.

Advies
Eet dagelijks fruit en probeer hierbij zoveel mogelijk te variëren tussen de verschillende fruitsoorten. Koop bijvoorbeeld verschillende doosjes diepvriesfruit en eet dagelijks een portie uit een ander doosje, bijvoorbeeld door de yoghurt.

facebook google plusscience
Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de genezing en behandeling van diabetes. Voor de rubriek nieuws uit de medische wetenschap' selecteren we maandelijks n of twee toonaangevende onderzoeken uit de internationale medische vaktijdschriften.