logo bloedsuiker
    Uitgave 7 - 2013, jaargang 28
Ik heb rijles

Dat lijkt niet echt een groot ding. De meeste mensen die ik ken, hebben al eeuwen een rijbewijs. Maar voor mij is het wél een groot ding. Lange tijd heb ik gedacht dat ik het niet zou kunnen. Autorijden. Niet omdat ik nu eenmaal geen talent heb voor weggebruik, al speelde dat onterechte beeld van mezelf wel een rol, maar vanwege mijn diabetes. Mijn grootste angst is namelijk: een hypo krijgen op de snelweg. De angst hiervoor bleek zo groot, dat ik jarenlang een rijbewijs voor me uit heb weten te schuiven.

Maar nu is het dan echt zover en zet ik door. Wat heb je nodig? Vooral een goede rijleraar. Een die je vertrouwt, die je af en toe je bloedsuiker laat testen tijdens de les, zodat je weet wat de invloed van rijden is op je suikers. Eentje die daar heel relaxed over doet. Zo'n rijdocent heb ik. Al grappend, grollend maar onderwijl met enorm veel inzet en goede tips en trucs, loodst hij mij door de lessen heen. Ik krijg allengs meer zelfvertrouwen wat rijden en diabetes betreft en hypo's, die heb ik niet gehad.

Vaste prik, en inmiddels een terugkerende grap onder zijn collega's als ze me weer zien aankomen; ik neem altijd een kop koffie voor hem mee en één voor mezelf. Die zet ik in de koffiebekerhouder. Ik vind dat namelijk heel stoer staan. En zo gezellig.

Verder stel ik me zo voor dat ik over een aantal maanden, met een beetje geluk en veel doorzettingsvermogen daadwerkelijk dat roze papiertje heb. Mijn ultieme motivator: het strand. Dit klinkt vreemd, maar ik zal het even toelichten. Regelmatig rijd ik tijdens mijn rijles langs het strand van bijvoorbeeld Katwijk. Telkens denk ik dan: als ik nu echt een rijbewijs had, zou ik nu de auto parkeren, lekker op het strand gaan zitten werken of koffiedrinken, of wandelen met de hond... Maar ja. Als ik dat zonder rijbewijs wil doen, moet ik eerst een hele busreis maken. Daar heb ik niet altijd zin in. Makkelijk naar dat strand, dat is mijn einddoel met mijn rijlessen.

En als ik mijn rijbewijs haal, ga ik dat vieren met een etentje aan zee, vergezeld van een glaasje champagne. Want iets waar je zo bang voor was overwinnen, dat mag gevierd worden. Over drankjes gesproken: haal ik mijn rijbewijs, dan krijgt mijn rijleraar een koffiewarmhoudbeker cadeau van me, lijkt me wel een toepasselijk bedankje.

facebook google plusmaaike
Maaike Helmer (34) is freelance journalist voor veel publieksbladen (zoals Cosmopolitan en Margriet) en werkt als copywriter voor diverse merken

“Want iets waar je zo bang voor was overwinnen, dat mag gevierd worden”