logo bloedsuiker
    Uitgave 6 - 2013, jaargang 28
Bereid ramadan goed voor!

Dit jaar begint de ramadan op 9 juli. Tijdens deze periode vasten moslims tussen zonsopgang en zonsondergang. Ze mogen dan niet eten en drinken. In Nederland wonen zo'n 90.000 moslims met diabetes. Van hen besluiten rond de 70.000 mee te doen aan de ramadan.

Vrijstelling
Mensen met diabetes hoeven niet mee te doen aan de ramadan. Zij hebben vrijstelling, net als andere mensen met een chronische ziekte. In de praktijk geeft echter het merendeel van de mensen er de voorkeur aan om mee te doen met deze vastenmaand. Voor moslims is de ramadan een periode van bezinning. Het heeft een belangrijke sociale plaats binnen de islamitische gemeenschap en dat maakt het moeilijk om niet mee te doen. Omdat vasten de diabetes kan ontregelen is het belangrijk om goed voorbereid aan de ramadan te beginnen.

Ander dagritme
De ramadan duurt ongeveer dertig dagen. In die tijd verandert het dagritme en de calorie- en koolhydrateninname. Door deze verandering kan de diabetes ontregeld raken. Overdag eet en drinkt iemand niet en daardoor ontstaat het gevaar op een hypo (te laag glucosegehalte). De iftar (de avondmaaltijd) bevat vaak veel koolhydraten en hierdoor heeft iemand juist weer kans op een hyper (te hoge glucosewaarde) in de nacht. Het is belangrijk om de medicijninname af te stemmen op het andere dagritme.

Maak een plan
Heeft u diabetes en wilt u vasten tijdens de ramadan? Neem dan contact op met uw (huis)arts, diabetesverpleegkundige, praktijkondersteuner of apotheker. Samen kunt afspreken hoe u rekening kunt houden met uw diabetes.


Voor mensen die tabletten gebruiken
Slikt u alleen medicijnen voor uw diabetes? Ook dan is het verstandig de ramadan met uw behandelaar door te spreken. Door op de onderstaande link te klikken, ziet u alvast hoe u uw medicatie kunt aanpassen tijdens de ramadan.
www.diabetesfederatie.nl/images/downloads/dossiers/diabetes-en-ramadan-medicatiekaart.pdf


Bron: Nederlandse Diabetes Federatie

facebook google plusdiabetes-en-ramadan
De Nederlandse Diabetes Federatie en de Jan van Ooijen Stichting hebben materialen ontwikkeld waarmee behandelaren mensen met diabetes die willen meedoen aan de ramadan kunnen begeleiden.