logo bloedsuiker
    Uitgave 6 - 2013, jaargang 28
Wittejassenbeleid

Een aantal jaren terug bevond ‘mijn' diabetescentrum zich in een prachtig landelijk gelegen landhuis. De controles waren bijna een feestje! Bij mooi weer zat ik met een kopje koffie of thee in de prachtige tuin. Het was er 'huiselijk' en het gaf geen 'ziekenhuisgevoel'. Helaas kwam hieraan een einde en verhuisde het diabetescentrum naar het ziekenhuis. Dat was even slikken.

Laatst was ik weer eens voor controle bij mijn internist, een zeer kundige man met aanzien van collega's, diabetesverpleegkundigen en patiënten in de diabeteswereld. Maar hij is bovenal een heel gezellige en warme man, iemand met wie je fijn kunt brainstormen over hoe het (nog) beter zou kunnen. Lekker laagdrempelig. Van een dokter-patiëntrelatie merk ik, afgezien van zijn onmiskenbaar grote kennis op diabetesgebied- niets. Tot die laatste keer!!!

Vanuit  mijn ooghoek zie ik iets wits aankomen......... een minuutje later zitten we tegenover elkaar en spreek ik hem aan op zijn 'doktersoutfit'. Ik vraag hem naar de reden van zijn ‘gedaanteverwisseling'. Hij antwoordt: "policy van het ziekenhuis." Tja, daar zal beslist over nagedacht zijn. Ik kan mij voorstellen dat, waar lichamelijk onderzoek noodzakelijk is, een witte jas op zijn plaats is.

In de auto op weg naar huis mijmer ik nog wat na over het fenomeen 'de witte jas'. Ik vraag me af of er met meer respect gekeken wordt naar personen in een witte jas!?  Geeft dit status? Is het een kwestie van onderscheid maken tussen de dokter en patiënt? Kleren maken de man/vrouw. Geldt dit ook voor een witte jas?

Ik kom tot de conclusie dat ik het prettiger vind wanneer er in de spreekkamer een vertrouwde sfeer heerst, die niet wordt vertroebeld door wittejassenbeleid.

Enne, na de 'schrik' had ik als vanouds een prettig en goed overleg met mijn internist.

facebook google plusfoto joan
Joan Balder (55) heeft diabetes type 1 sinds haar 17de en draagt een insulinepomp.
Ze werkt(e) jaren in de cosmetica en houdt zich nu vooral bezig met vrijwilligerswerk en mantelzorg voor haar ouders.
Daarnaast golft ze regelmatig en reist ze graag met haar partner Fred