logo bloedsuiker
    Uitgave 6 - 2013, jaargang 28
Een leven lang: diabetes en tattoos

"Aan diabetes zit ik mijn hele leven vast", zegt student Carl-Cyril Dreue die al meer dan twintig jaar diabetes type 1 heeft. Onlangs heeft hij een tattoo laten zetten. Daar blijft hij, net als aan diabetes, zijn leven lang aan verbonden.

Tattoos spreken tot de verbeelding. En diabetes combineren met een tattoo blijkt veel voor te komen. Google op internet op beide woorden en er verschijnen afbeeldingen van tattoos met teksten als Sugarfree; Diabetic type 1; Insulin dependent; Searching for a cure, of gewoon diabetes. Teksten, maar vooral allerlei figuren en afbeeldingen op een arm, een pols, een schouder. De meest voorkomende figuur is de blauwe cirkel, het internationale symbool voor diabetesmellitus. Ook Carl-Cyril Dreue (28), student International Business and Management, is geïnteresseerd in tattoos en laat er één zetten. De tattooshop heeft hij al gekozen. "Een tattoo is niet goedkoop, dus het formaat wordt niet groter dan mijn iPhone 4. De tattoo komt op mijn linker borsthelft. Die kan ik toch makkelijker bedekken dan bijvoorbeeld mijn pols."

Herinnering
Carl-Cyril herinnert zich nog het gevoel van vlak na de diagnose. "Voor mijn ouders was het een grote schok dat ik diabetes had en ook ik werd destijds overspoeld door alle emoties en veranderingen." Hij werd wekenlang in het ziekenhuis opgenomen nadat, naar aanleiding van symptomen zoals overmatige dorst en veel plassen, diabetes was vastgesteld. "Hoe het voor mij daarna was, herinner ik me niet meer. Ik heb geen specifieke herinneringen of trauma's. Ik was snel de baas over mijn aandoening, had me het spuiten en prikken snel eigen gemaakt. De diabeteshandelingen zitten er bij mij zo ingebakken dat ze als een automatisme voelen. Ik denk er niet over na."

Diabetescijfer: 6,5
Hoewel Carl-Cyril goed met zijn diabetes omgaat, kan het volgens hem beter. Op een schaal van 1 tot 10 geeft hij zichzelf een 6,5. "Toen ik onlangs bij de internist was, bleek mijn HbA1c 61 mM/M (7,7%) te zijn. Dat is net iets te hoog, dus dat betekent dat ik nu vaker zal meten, zodat ik een beter beeld krijg van mijn hoge en lage waardes." Carl-Cyril dient per dag eenmaal langwerkende en drie maal kortwerkende insuline toe.

Hoog...
De ochtendwaarden van Carl-Cyril zijn te hoog, tussen de 15 en 20 mmol/l. "Ik heb twee bijbaantjes met onregelmatige werktijden en werk zowel ‘s middags als ‘s avonds. Vaak kom ik pas tegen één uur 's nachts thuis. Ik ga dus laat naar bed, sta tussen 10.00 en 12.00 uur ‘s ochtends op. De langwerkende insuline spuit ik tegen lunchtijd, wat voor mij eigenlijk ontbijt is."

... en laag
Ook lage waardes kent Carl-Cyril goed, al is de laatste écht hevige hypo lang geleden. "Ik was twaalf en mijn ouders waren net gescheiden. Opeens viel ik op een zaterdagochtend flauw, waarschijnlijk ook door alle emotie. Toen ik bijkwam, voelde ik me groggy, maar ik herstelde redelijk snel. Ook nu herstel ik goed van lage waardes." Carl-Cyril maakt zich wat zijn diabetes betreft geen zorgen. "Diabetes heb je voor het leven, dat verander je niet. Daarom heb ik een tattoo genomen. Die heb je ook voor het leven."

Op het lichaam
Carl-Cyril heeft tattoos altijd interessant gevonden. Hij wilde weten wat mensen ertoe beweegt een tekening op het lichaam te laten zetten. "Er zijn best veel mensen met diabetes die zich laten tatoeëren. Misschien kan er over een aantal jaren een tattoo worden gezet die de bloedspiegel meet. De tatoeëerder adviseerde me om eerst eens bij mijn internist te checken of een tattoo verantwoord was."

De blauwe cirkel
Tijdens het gesprek met de internist bleek er geen medische reden te zijn waarom iemand met diabetes geen tattoo zou mogen nemen. "Je moet wel goed zijn ingesteld", aldus de student. "Je moet extra op je waarden letten, omdat een tattoo even een schok is voor het lichaam. Het is net als met stress, waardoor je bloedsuikers ook kunnen veranderen. Van te voren heb ik wat gegeten en in de tattooshop heb ik mijn waarden in de gaten gehouden. Een tattoo laten zetten kost nou eenmaal energie. Je hebt min of meer een wond die zich moet herstellen. Dus ook in de dagen erna heb ik extra gemeten. Op de tattoo zie je de blauwe cirkel, het internationale symbool voor diabetes mellitus. De geveugelde slangen om de staf, de caduceus, staan voor vrede, bescherming en genezing."

Twee bijbanen
Na tien jaar in Groningen te hebben gewoond,  verhuisde Carl-Cyril naar Amsterdam. Hier woont hij met twee goede vrienden in een flat. Met hen gaat hij ook op stap of naar festivals. Afgelopen week heeft hij zijn scriptie ingeleverd voor zijn master International Business and Management aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ambitieus als hij is, wil hij na zijn master snel aan de slag als consultant bij een groot adviesbureau. Om zowel in zijn onderhoud te voorzien als zijn studie te bekostigen, heeft hij twee bijbanen: bij een medische groothandel en bij een horecagroothandel, beide als orderpikker. "Ik werk achter een lopende band om medicijnen te scannen, bij de ander sorteer ik de etenswaren."

Onregelmatige werktijden
Afhankelijk van het rooster gaat Carl-Cyril tussen twee en drie uur 's nachts naar bed en staat hij 's ochtends tussen 10 en 12 uur op. Vlak daarna ontbijt hij. "Op zaterdag werk ik vanaf 10 uur. Dan sta ik rond 9 uur op. Het is goed mogelijk dat het lichamelijke werk en de onregelmatige werktijden van invloed zijn op mijn waarden. Het gebeurt wel eens dat ik op mijn werk verlaagde waarden heb, maar hypo's voel ik altijd goed aankomen. Ik word licht in mijn hoofd en ik zweet veel. Maar ik heb altijd iets bij me, zoals druivensuiker of Mars. De voormannen op beide werkplekken weten van mijn diabetes. Wel moet ik iets doen met die hoge ochtendwaarden. Dat ga ik binnenkort overleggen met mijn internist. Misschien moet ik mijn langwerkende insuline verplaatsen naar de avond, in plaats van nu bij het ontbijt."

facebook google plusSEI01130426023b
Tijdens een gesprek met zijn internist bleek er geen medische reden te zijn waarom iemand met diabetes geen tattoo zou mogen nemen. Carl-Cyril: “Ik heb wel extra vaak mijn bloedglucosewaarde gemeten. Een tattoo laten zetten is een schok voor het lichaam, hierdoor kunnen je waarden veranderen”


SEI01130426003
“Er zijn best veel mensen met diabetes die zich laten tatoeëren. Misschien kan er over een aantal jaren een tattoo worden gezet die de bloedspiegel weergeeft”


SEI01130426028
Op de tattoo zie je de blauwe cirkel, het internationale symbool voor diabetes mellitus. De geveugelde slangen om de staf, de caduceus, staan voor vrede, bescherming en genezing


carl 2
“Ik heb twee bijbaantjes met onregelmatige werktijden. Ik ga dus laat naar bed en sta tussen 10.00 en 12.00 uur op”