logo bloedsuiker
    Uitgave 5 - 2013, jaargang 28
Jits heeft twee ‘hulpkatten’
"Onlangs kreeg ik 's nachts een hypo met een akelige droom. Toen ik hevig transpirerend wakker werd, keek ik in vier grote kattenogen", aldus Jits Postema.

"Deze maand 71 jaar geleden werd bij mij diabetes vastgesteld. Ik was toen anderhalf jaar oud. Men dacht in die tijd dat hypo's gevaarlijker waren dan hoge bloedsuikers. In mijn jeugd zat ik dus niet vaak te laag.

Nachtmerrie
Toen zelfcontrole en zelfregulatie mogelijk werden en ook bekend was dat het de hoge bloedglucosewaarden waren die schade veroorzaakten, kreeg ik wel vaker hypo's. Gelukkig voel ik deze bijna altijd op tijd aankomen, zodat ik maatregelen kan nemen. Een enkele keer overkomt het mij 's nachts en dat gaat gepaard met een nachtmerrie waarbij ik vreemde geluiden maak.

Grote kattenogen
Als ik naar bed ga lopen onze twee poezen Famke en Floortje mee naar de slaapkamer, waar zij op de stoeltjes tegenover mijn bed gaan liggen. Onlangs kreeg ik 's nachts een hypo met een akelige droom. Toen ik hevig transpirerend wakker werd, keek ik in vier grote kattenogen. Ze waren kennelijk geschrokken van de angstige geluiden die ik maakte en op mijn buik gesprongen.

Lekker gaan slapen
Ik heb snel mijn trommeltje suikerklontjes dat op mijn nachtkastje staat gepakt en ben daarna in de keuken nog iets gaan eten. In de slaapkamer lagen de poezen al weer op hun plek toen ik terugkwam. Alle drie zijn we weer lekker gaan slapen.

Je kunt katten niet trainen zoals hulphonden, maar in geval van nood helpen ze wel!

Jits Postema was twintig jaar actief als vrijwilligster bij de Diabetesvereniging Nederland (DVN), twaalf jaar lid van de redactiecommissie Diabc en van 1986-1996 voorzitter van de
DVN-afdeling 's Gravenhage en omstreken. In die tijd schreef zij diverse artikelen en werkte mee aan brochures, o.a. over oogcomplicaties. Voor het blad Bloedsuiker schreef zij in de jaren negentig negen jaar de columns "Klare Klontjes", die later in boekvorm verschenen. Daarnaast vertaalde zij twee Engelstalige boeken over de behandeling van diabetes.


facebook google plusJits
Jits met Floortje


Jits.Famke
Famke


Heeft u ook een bijzondere hypo-ervaring?
Mail het naar:
redactie@bloedsuiker.nl