logo bloedsuiker
    Uitgave 4 - 2013, jaargang 28
Is curcumine effectief bij prediabetes?
Volgens een publicatie in ‘Diabetes Care',  het vakblad van de American Diabetes Association, heeft het gebruik van een curcumine-extract uit kurkuma een gunstig effect bij mensen met prediabetes.  Curcumine is de gele kleurstof uit kurkuma (geelwortel) dat onder meer een van de hoofdbestanddelen is van kerriepoeder.

Aan dit Thaise onderzoek deden 240 mensen mee met prediabetes, een voorstadium van diabetes. De helft van de deelnemers kreeg supplementen met curcumine en de andere helft kreeg een placebo (neptablet).

Wat bleek?
In de curcumine-groep kreeg niemand diabetes terwijl in de placebogroep 16,4% van de mensen diabetes ontwikkelden. Bij de mensen die curcumine hadden gebruikt normaliseerden de nuchtere glucosespiegels en de verhoogde HbA1c-waarden. Bovendien verminderde de insulineresistentie en verbeterde de functie van cellen in de alvleesklier die insuline produceren (bètacellen). In de placebogroep waren deze parameters allemaal verslechterd.

Conclusie
Deze studie toont aan dat curcumine nuttig kan zijn bij de preventie van diabetes type 2 bij mensen met prediabetes. Of curcumine zinvol is bij mensen die al diabetes hebben, zal nader onderzocht moeten worden.

Bronnen:
Diabetes Care. 2012 Nov;35(11):2121-7. doi: 10.2337/dc12-0116. Epub 2012 Jul 6.
facebook google plusscience
Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de genezing en behandeling van diabetes. Voor de rubriek nieuws uit de medische wetenschap' selecteren we maandelijks n of twee toonaangevende onderzoeken uit de internationale medische vaktijdschriften.