logo bloedsuiker
    Uitgave 4 - 2013, jaargang 28
Kunstmatige alvleesklier vermindert nachtelijke hypo’s
Hoe veilig en effectief is het gebruik van een kunstmatige alvleesklier gedurende de nacht? Dit werd in Israël onderzocht bij kinderen met diabetes type 1 in de leeftijd van tien tot achttien jaar. Bij de kunstmatige alvleesklier is de continue glucosetoediening van de pomp met behulp van computerprogramma's afgestemd op de continue glucosemetingen van een sensor. De 56 deelnemende jongeren verbleven op een diabeteskamp en sliepen één nacht met een kunstmatige alvleesklier en één nacht met een glucosesensor en insulinepomp. Een hypo werd gedefinieerd met een waarde van < 3,5 mmol/l voor ten minste tien minuten aaneen.

Wat bleek?
In de nachten dat de kunstmatige alvleesklier werd gebruikt waren er beduidend minder periodes waarbij het glucoseniveau onder de 3,5 mmol/l zakte: 7 tegenover 22 in de controlegroep met insulinepomp en sensor. Ook was de gehele glucosecontrole gedurende de nacht bij gebruik van de kunstmatige alvleesklier beter in vergelijking tot de insulinepomp met sensor.

Conclusie?
Deze studie laat zien dat de kunstmatige alvleesklier bij jongeren op een diabeteskamp een scherpere glucoseregulatie geeft en zelfs minder nachtelijke hypo's. Of dat overdag ook zo is en in het dagelijkse leven (dus niet op een kamp) is onbekend.

Bron: N Engl J Med. 2013 Feb 28;368(9):824-33. doi: 10.1056/NEJMoa1206881.
facebook google plusscience
Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de genezing en behandeling van diabetes. Voor de rubriek ‘nieuws uit de medische wetenschap' selecteren we maandelijks één of twee toonaangevende onderzoeken uit de internationale medische vaktijdschriften.