logo bloedsuiker
    Uitgave 4 - 2013, jaargang 28
Hersenen en beweging
Dat beweging gezond is, zeker voor mensen met diabetes, is al langer bekend. Beweging verhoogt de lichamelijke fitheid en de insulinegevoeligheid. Nu wordt ook steeds duidelijker dat beweging een gunstig effect heeft op de hersenen. De Hersenstichting vatte de relatie tussen hersenen en beweging duidelijk samen in de gelijknamige brochure.

Het advies is om dagelijks dertig minuten matig intensief te bewegen. Matig intensief wil zeggen dat de hartslag omhoog gaat en de ademhaling dieper en sneller wordt tijdens de beweging. Het is dus niet zo dat u elke dag hevig moet sporten om uw hersenen gezond te houden; dagelijks een half uurtje stevig wandelen of flink fietsen kan al heel effectief zijn.

Vindt u het moeilijk om dagelijks dertig minuten te bewegen? Wellicht inspireren volgende uitspraken u:

Op de Universiteit van Groningen hebben onderzoekers aangetoond dat beweging het vermogen van de hersenen om nieuwe cellen aan te maken, verhoogt. Dat geldt vooral voor de hippocampus, een hersengebied dat belangrijk is voor leren en geheugen.

Onderzoekers stellen dat een jaar lang regelmatig bewegen de hersenleeftijd één à twee jaar jonger maakt.

Wilt u meer lezen over hersenen en bewegen download dan gratis de folder Hersenen en beweging. https://www.hersenstichting.nl/webwinkel.
facebook google plusfolder hersenen en bewegen