logo bloedsuiker
    Uitgave 4 - 2013, jaargang 28
Fietsen voor diabetes

Ex-topschaatser Michael Poot doet in juni mee aan de ‘WeBike2ChangeDiabetes Challenge' van de Bas van de Goor Foundation(BvdGF). In deze mountainbiketocht door Noorwegen worden in zeven dagen 485 km afgelegd door bergen, fjorden en diepe kloven. Hoe is dit voor de van huis uit schaatser?

Michael Poot (1983) is voormalig topschaatser. Zijn specialisatie lag op de supersprint. In deze discipline werd hij maar liefst zeven keer Nederlands kampioen. In de zomer van 2010 besloot Poot te stoppen met schaatsen op topniveau om verder te gaan met zijn studie civiele techniek aan de Technische Universiteit in Delft. Michael Poot heeft al sinds zijn eerste levensjaar diabetes type 1.

Hoe vergaat je het trainen voor de ‘WeBike2ChangeDiabetes Challenge'?
"Ik ben flink aan het trainen maar het is voor mij nu natuurlijk anders dan toen ik nog fulltime met mijn sport, schaatsen, bezig was. Destijds bouwde ik mijn dag om de trainingen heen, en nu moet ik mijn trainingen in mijn dagen zien in te passen. Wat dat betreft kan ik me dankzij deze ervaring beter inleven in mensen die zeggen dat ze het moeilijk vinden om tijd vrij te kunnen maken voor sporten. Maar daar kan ik dan ook gelijk tegenover zetten dat ik merk dat, als het lukt om voor mezelf de tijd vrij te plannen om te gaan sporten, ik zowel fysiek als mentaal opknap van de inspanning. En onder meer de verhoogde gevoeligheid voor insuline zorgt ervoor dat mijn diabetes makkelijker te beheersen is."

We Run2ChangeDiabetes
De BvdGF organiseert sinds 2011 fondsenwervende challenges met als doel geld bijeen te brengen om  sportactiviteiten te organiseren voor kinderen met diabetes. Een voorbeeld is de deelname aan de New York City Marathon met ‘WeRun2ChangeDiabetes'. In juni volgt de WeBike2ChangeDiabetes, een tocht die qua uitdaging vergelijkbaar is met de marathon en daarom uitstekend past bij het karakter van de BvdGF; laten zien dat je met diabetes je sportieve ambities kunt waarmaken. De opbrengsten uit WeBike2ChangeDiabetes worden gebruikt om een sportief weekend voor gezinnen met kinderen met diabetes te organiseren.

Is fietsen wezenlijk anders dan schaatsen?
"Fietsen is voor mij een oude bekende: ook als onderdeel van de schaatstraining zat ik regelmatig op de fiets. Dit was dan altijd wel met een racefiets op een strak geasfalteerde weg. Maar de trainingen die ik destijds deed voor mijn schaatsprestaties waren er specifiek op gericht mij sneller te maken op de afstanden die ik reed (maximaal 1000 meter). Dit betekent een inspanning van net iets meer dan een minuut. In de basis ben ik dan ook nog steeds een echte sprinter, die in staat is om in korte tijd heel veel energie vrij te maken. Dat is natuurlijk wel leuk als ik straks een korte, steile beklimming wil aanvallen, maar in Noorwegen zullen we zes tot acht uur per dag fietsen en dat zeven dagen achter elkaar!"

Weet je al hoe je lichaam reageert op duursporten?
"Mijn training bestaat er uit om te leren langere tochten te rijden en mijn energie te verdelen over de hele rit. Mijn spieren gaan dan nog vaak protesteren, wat een typisch gevolg is van onwennigheid. En ik ben er nog niet helemaal uit hoe de balans moet zijn tussen koolhydraten en actieve insuline in het lichaam tijdens zo'n lange tocht. Moet ik vlak voor de fietstocht eten, of eerder één à twee uur van tevoren? Hoeveel insuline bolus ik dan? Hoe laag stel ik mijn tijdelijke basaal in? Hoe vaak eet ik wat tussendoor en bolus ik daar wel of niet voor? Zo leer ik dus nog steeds nieuwe dingen over mijn diabetes en mijn eigen lichaam."

Heb je al veel sponsorgeld binnengehaald?
"Ik ben bijna bij mijn streefbedrag van €2.250,-. We zijn dus goed bezig en moeten vooral zo doorgaan. Hoe meer geld we binnenhalen, hoe meer de Foundation kan doen om mensen met diabetes kennis te laten maken met al het goede wat sport voor hen kan betekenen. Sporten heeft mij heel veel geleerd over mijn lichaam en mijn diabetes, lessen die mij in allerlei situaties steeds weer helpen. Ik gun het alle kinderen én volwassenen met diabetes om dat ook te leren."

De Challenge
Aan WeBike2ChangeDiabetes kunnen zowel mensen met als zonder diabetes deelnemen. Een goede conditie en een flinke passie voor mountainbiken zijn vereisten. Ga voor meer informatie naar www.bvdgf.org of mail naar jeroen@bvdgf.org.
Ook u kunt Michael Poot, en daarmee de BvdGF sponsoren. U doet dit door via onderstaand donatieformulier m.b.v. iDeal geld te doneren: http://www.webike2changediabetes.nl/deelnemers/doneer/1000000030/

facebook google plusMichael Poot 1
Michael Poot in 2010 tijdens een interview / foto Guus Herbschleb


michaell poot
Trainen voor de ‘WeBike2ChangeDiabetes Challenge’ / foto Ronald Hoogendoorn
Ook u kunt Michael Poot, en daarmee de BvdGF sponsoren. Ga hiervoor naar het donatieformulier