logo bloedsuiker
    Uitgave 3 - 2013, jaargang 28
Ongemerkt hartinfarct komt vaak voor
Ongeveer één op de zes mensen met nieuw gediagnosticeerde diabetes type 2 blijkt ongemerkt een klein hartinfarct doorgemaakt te hebben. Hebben deze mensen een verhoogde kans op een fataal hartinfarct in de toekomst? Dit werd onderzocht door de universiteit van Western Australia. Voor hun studie maakten de onderzoekers gebruik van de gegevens van 5102 mensen die dertig jaar (1967-1997) waren gevolgd voor de UKPDS (United Kingdom Prospective Diabetes Study).

Wat bleek?
Een oud hartinfarct, ook als deze niet is opgemerkt, is zichtbaar op een ECG (elektrocardiogram). De mensen uit deze studie die ongemerkt een klein hartinfarct hadden doorgemaakt, bleken meer kans te hebben op een nieuw hartinfarct in de toekomst.

Wie lopen risico?
Dit werd vaker gezien bij ouderen, vrouwen, mensen met een zittend bestaan en niet-rokers. Ook werden de mensen vaker behandeld voor hoge bloeddruk en verhoogde vetspiegels in het bloed of hadden ze microangiopathie (ziekte in de kleine bloedvaten van het lichaam).

Relativering
Deze studie laat zien dat een ongemerkt hartinfarct best vaak voorkomt en het risico op het krijgen van een nieuw hartinfarct verhoogt. Daarbij is het belangrijk te vermelden dat de UKPDS al in 1967 begon. Tegenwoordig wordt diabetes type 2 veel eerder vastgesteld en heeft zeker niet één op de zes mensen tekenen van een eerder doorgemaakt hartinfarct bij diagnose.

Circulation. 2013 Mar 5;127(9):980-7. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.112.000908. Epub 2013 Jan 29.
facebook google plusscience
Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de genezing en behandeling van diabetes. Voor de rubriek nieuws uit de medische wetenschap' selecteren we maandelijks n of twee toonaangevende onderzoeken uit de internationale medische vaktijdschriften.