logo bloedsuiker
    Uitgave 3 - 2013, jaargang 28
Vwo-leerlingen bedenken nieuwe diabetesproducten
Een insulinepen die met één druk op de knop zowel de plaats van injectie, als het display met daarop het aantal toe te dienen eenheden insuline verlicht. Dit idee won de wetenschapsprijs op het Augustinianum in Eindhoven begin deze maand. De bedenkers zijn de leerlingen van vwo 5: Renske Meijer, Mariken de Wit en Merel Brummelhuis.

Diabetesfonds als opdrachtgever
Voor het project ‘Wetenschap in opdracht' binnen het vak Algemene Natuurwetenschappen werden de leerlingen van
vwo 5 van het Augustinianum uitgedaagd een product te ontwikkelen waarmee ze het leven van mensen met diabetes kunnen veraangenamen. De opdrachtgever was het Diabetesfonds.

Insuline toedienen in het donker
Als eerste verdiepten de leerlingen zich in diabetes en wat het betekent om hiermee te leven. Tijdens de daaropvolgende brainstormsessies ontstonden vele ideeën. Renske: "Oorspronkelijk had ons team een flexibele insulinepomp bedacht, maar omdat we hiervan zelf geen prototype konden maken voor de presentatie, zijn we verder gaan denken. Op YouTube zagen we dat het soms lastig is om insuline te injecteren, bijvoorbeeld 's nachts of in een auto. Toen ontstond het idee om een insulinepen te ontwikkelen met een verlicht display en licht op de plaats van injectie. Dit idee hebben we doorontwikkeld. De jury beoordeelde het als simpel, maar goed. Het bestaat nog niet en zal in de praktijk heel bruikbaar zijn."

Nooit ontsnappen
"Het was enorm leerzaam om met dit project bezig te zijn", zegt Mariken. "Vorig jaar zat er een jongen bij ons in de klas met diabetes. Ook twee docenten hebben het. Juist omdat diabetes zoveel voorkomt, denk je dat het wel meevalt. Maar wij hebben nu gezien dat het best lastig is om met diabetes te leven. Je moet altijd opletten en kunt er nooit eens aan ontsnappen. De volgende keer als ik iemand met diabetes ontmoet, zal ik meer begrip hebben voor zijn of haar situatie."

Mogelijkheden
Voor dit project heeft het Augustinianum samengewerkt met het Diabetesfonds, die fungeerde als opdrachtgever. Merel: "We hebben niet alleen wat geleerd over diabetes, maar ook over hoe het is om een product te ontwikkelen voor een opdrachtgever en welke beperkingen en mogelijkheden dit met zich meebrengt."

De ideeën
Het project werd afgesloten met een presentatiemiddag waarop de leerlingen hun product demonstreerden voor een jury. Hierin zaten twee vertegenwoordigers van het Diabetes Fonds, ervaringsdeskundigen en deskundigen op het gebied van gezondheidszorg en intellectueel eigendom. Na afloop zijn de producten overgedragen aan het Diabetesfonds. Het Augustinianum hoopt dat enkele producten daadwerkelijk ontwikkeld worden. Hieronder de ideeën die de tweede t/m zesde prijs wonnen.

Het 1,2,3-tje, een compact systeem dat de vinger waarin geprikt moet worden schoonmaakt, ontsmet en verzorgt. Een idee van Ylva Koopman, Gita Huijgen en Quirine Domela Nieuwenhuis.

De SED (Stops Every Drop), een multifunctionele vingerpleister die het bloed stelpt, desinfecteert en afplakt. Een idee van Ralph van Ierland, Tiamo Pastoor en David Rouw.

"Weet het Diabeter", een spel voor kinderen op de basisschool waarmee ze meer over diabetes leren. Een idee van Rinke Ploeger, Sofie van der Wal en Lieneke Schakenraad.

Pump pillow, een kussen of knuffel voor kinderen waarin ze de pomp kunnen stoppen zodat ze er 's nachts niet wakker van worden als ze erop gaan liggen. Een idee van Esther Arensman, Heleen Strijbos en Britt Polman.

Bionc Push Up, een BH met een dubbel doel. Meisjes en vrouwen kunnen er hun pomp in kwijt en hebben direct een maatje meer. Een idee van Cathelijn Swagemakers en Lotte Linsen

Eervolle vermelding, een app met een concentratietest om te checken of je eventueel een hypo hebt. Een idee van Lex Crijns, Martijn Nelissen en Daniel Olivier.
facebook google pluswinnende team
Renske, Mariken en Merel, bedenkers van de lichtgevende insulinepen


team 3
Tiamo, Ralph en David, bedenkers van de multifunctionele vingerpleister de SED (Stops Every Drop)