logo bloedsuiker
    Uitgave 1 - 2013, jaargang 28
Effectiviteit middelen neuropathie onderzocht
Chronische diabetische perifere neuropathie (pijn aan de zenuwuiteinden van vooral voeten, handen en benen) is moeilijk te behandelen. Veel medicijnen hiervoor geven bijwerkingen of beïnvloeden de slaap, stemming of kwaliteit van leven. Hierdoor is het moeilijk voor mensen om de medicijnen consequent te gebruiken (therapietrouw).

In Groot Brittannië is onderzoek gedaan naar de mate van pijnverlichting van de middelen pregabaline, amitriptyline en duloxetine. Ook werd gekeken naar het effect op secundaire kenmerken als slaapstoornissen, stemming en kwaliteit van leven.

Wat bleek?
De mate waarin de middelen de neuropatische pijn verdoven verschilt niet erg van elkaar. Wel hebben de middelen uiteenlopende effecten op het slaappatroon, de spierfunctie en het zenuwstelsel. Zo verbeterde pregabaline de slaapcontinuïteit, terwijl de gebruikers van duloxetine 's nachts wat vaker wakker werden en in het totaal minder lang sliepen. Afgezien van het effect op de slaap, liet duloxetine wel een positief effect zien op de prikkelgeleiding van het centrale zenuwstelsel en enkele spierfuncties (zintuigelijke motorische taken).

Alle middelen werden veilig bevonden. Wel gaf pregabaline in totaal wat meer bijwerkingen.

Bron: Diabetes Care 2012

facebook google plusscience
Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de genezing en behandeling van diabetes. Voor de rubriek nieuws uit de medische wetenschap' selecteren we maandelijks n of twee toonaangevende onderzoeken uit de internationale medische vaktijdschriften.