logo bloedsuiker
    Uitgave 1 - 2013, jaargang 28
Op het nieuwe jaar
Het was midden in de nacht. Nieuwjaarsnacht. Ik had op oudejaarsdag heerlijke suikervrije (tip: appelstroop met alleen fruiteigen suikers is een fantastisch zoetmiddel) appelflappen gemaakt. En zoals het een goede diabeet betaamt, had ik me er niet ongans aan gegeten zonder na te denken, maar precies uitgerekend hóeveel insuline ik nodig had per appelflap. Omdat rekenen me niet bepaald enthousiast maakt, had ik maar twee appelflappen weggewerkt. En het was goed zo. Met een glas heerlijke champagne proostten mijn lief en ik op het nieuwe jaar. We gaven elkaar een kus, omhelsden elkaar en zeiden hoeveel we van elkaar hielden en dat we nog heel lang samen wilden blijven. Een paar uur na de jaarwisseling gingen we slapen.

Om vier uur 's nachts gingen mijn ogen open. Waar ben ik? Een hypo. Een behoorlijke. Ik was in één klap klaarwakker. Ik sloop naar beneden en ging met wat druivensuiker zelfmedelijden zitten hebben op de bank. Wát een begin van het nieuwe jaar: ik en mijn diabetes. Maar wacht eens, dit was wat al te makkelijk. Waarom niet van de nood een deugd maken? Waarom niet proosten met mijn diabetes? Ik schonk een heel klein bodempje champagne in een glas en pakte een appelflap, tegen de hypo. Gelukkig nieuwjaar diabetes, op jou, op mij, op ons en dat we maar zo lang mogelijk samen heel gezond oud mogen worden. Niet omdat ik van mijn diabetes houd, integendeel. Maar omdat ik van mijn leven houd, en van mijn lief. Proost, diabetes. Nog vele jaren. Nou ja, als er in de tussentijd een medicijn komt, dan niet natuurlijk.
facebook google plusFoto maaike
Maaike Helmer (34) is freelance journalist voor veel publieksbladen (zoals Cosmopolitan en Margriet) en werkt als copywriter voor diverse merken