logo bloedsuiker
    Uitgave 1 - 2013, jaargang 28
RAUWE LOFSALADE MET PEER EN FETAKAAS
Winnend recept

Voor 2 personen:
-  2 dikke stronkjes witlof
-  1 rijpe handpeer
-  3 eetlepels  fetakaas
-  2 eetlepels magere crème fraiche
-  zout en versgemalen peper
-  1 theelepel citroensap
-  handje walnoten

Bereiden
Snijd de lof fijn, schil de peer en snijd in kleine stukjes.
Meng in een schaal de feta, crème fraiche en citroensap door elkaar tot een dressing. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. De dressing kan eventueel wat smeuïger gemaakt worden met een scheutje magere yoghurt of fritessaus. Doe daar de lof en de peer bij en meng voorzichtig. Bestrooi de salade voor het serveren met een handje verkruimelde walnoten.

De winnaar
Dit recept is ingestuurd door Marijo de Graaf. Het is één van haar lekkerste groenterecepten. "Makkelijk, goedkoop en snel klaar." Zij serveert het samen met lekker brood als maaltijdsalade of lunch. Soms vult ze het aan met stukjes gare kip of plakjes kipfilet. De fetakaas koopt ze vaak bij de Turk omdat ze daar een magere versie hebben (40%).

Reactie van Corien Maljaars
Dit gerecht is inderdaad snel klaar te maken. Door gekookte aardappelblokjes toe te voegen (koud of lauw) en per persoon ongeveer 40 gram walnoten te gebruiken, wordt het een volwaardige ‘warme' maaltijd. Noten bevatten veel goede vetzuren en zijn een goede eiwitbron. Noten leveren wel veel calorieën, daarom is afwisseling belangrijk.

Goed om op het vetpercentage van kaas te letten. De plusjes en de percentages kunnen echter verwarrend zijn: + betekent niet hetzelfde als %

Kaas bestaat uit droge stof en uit vocht (water). Het vetgehalte van kaas wordt uitgedrukt in het percentage van de droge stof. Bij 48+ kaas (de ‘gewone' volvette kaas op basis van koemelk) bestaat dus bijna de helft van het droge gedeelte uit vet. Omdat de droge stof in kaas gelijk blijft als de zachte kaas rijpt en harder wordt, wordt de hoeveelheid vet per 100 gram hoger (het vet blijft er in, er gaat voornamelijk water uit).

Voorbeeld:
Verse (zachte) geitenkaas bevat per 100 gram 17 gram vet. Als deze kaas gedroogd is en hard is geworden, bevat de kaas per 100 gram 33 gram vet, vergelijkbaar met ‘gewone' volvette 48+ koemelkkaas.  Naarmate kaas van ‘jong' naar ‘oud' rijpt, verdwijnt er nog iets meer vocht en loopt de hoeveelheid vet per 100 gram nog iets op, maar dit verschil is niet zo groot.

Koemelkkaas

48+ jong

30 gram vet per 100 gram

Koemelkkaas

48+ oud

34 gram vet per 100 gram

Koemelkkaas

30+

18 gram vet per 100 gram

Geitenkaas vers (zacht)

50+

17 gram vet per 100 gram

Geitenkaas hard

50+

33 gram per 100 gram

Bron: nevo-online.nl januari 2013 en opgave fabrikanten

Het vetpercentage van onverpakte kaassoorten is vaak moeilijk te achterhalen, verkopers geven vaak verkeerde informatie hierover. Op verpakte soorten moet de hoeveelheid vet op de verpakking staan, zo zijn in de supermarkt bijvoorbeeld potjes feta met 10% vet te koop. Let op: sommige blokjes worden in pekelwater verkocht, andere in olie. Dit heeft invloed op de hoeveelheid zout (natrium) respectievelijk vet.

Rauwe of gekookte groenten?
Veel mensen denken dat het gezonder is om groenten rauw te eten, omdat door koken veel vitamines en mineralen verloren zouden gaan. Uit onderzoek blijkt echter dat dit verlies niet zo groot is. Wat belangrijker is: van gekookte groente kun je vaak meer grammen op dan van rauwe groente, en aangezien de meeste mensen bij lange na de 200 gram niet halen die per dag geadviseerd wordt, is het vaak toch verstandig om ook regelmatig gekookte groente op het menu te zetten. Ook hier geldt het toverwoord ‘variëren'.
facebook google pluswitlof
De redactie van Bloedsuiker ontving meerdere smakelijke recepten naar aanleiding van de prijsvraag in de vorige nieuwsbrief waarin we mensen opriepen hun favoriete recept in te zenden. Omdat er veel lekkere recepten tussen zaten, hebben we besloten twee winnaars uit te kiezen. Dit recept is ingestuurd door Marijo de Graaf. Zij is daarmee onze eerste winnaar en ontvangt een dinercheque t.w.v. € 75,-. In de nieuwsbrief van maart maken we de tweede winnaar bekend. Ook hij of zij zal een dinercheque ontvangen.

Onderaan het recept leest u de reactie van diëtist en journalist Corien Maljaars op de rauwe lofsalade met peer en fetakaas