logo bloedsuiker
    Uitgave 10 - 2012, jaargang 27
Diabetes en de mond

Door diabetes bent u vatbaarder voor ontstekingen. Ook voor ontstekingen in de mond. Mensen met slecht ingestelde bloedglucosewaarden hebben vaker ernstige tandvleesontsteking. Parodontitis, tandvleesontsteking uitgebreid naar het kaakbot, komt bij tien procent van de bevolking voor en twee tot drie keer vaker bij mensen met diabetes. Door ernstige parodontitis kunnen tanden en kiezen los gaan staan en uiteindelijk uitvallen. Ook een droge mond komt vaak voor bij diabetes. Speeksel speelt een essentiële rol bij de afweer en bescherming van de mond. Als de natuurlijke beschermende werking van het speeksel verminderd is kan het risico op het krijgen van cariës (tandbederf), tanderosie (gebitsslijtage door inwerking van zuren) en ontstekingen van het mondslijmvlies toenemen.

Het effect van parodontitis op bloedglucose
Uit onderzoek blijkt dat diabetes niet alleen invloed heeft op het ontstaan of verergeren van parodontitis maar ook andersom. Bij ernstige parodontitis kan het moeilijker zijn de diabetes onder controle te krijgen. Door langdurig verhoogde bloedglucosewaarden wordt het risico op complicaties als hart- en vaatziekten en nieraandoeningen groter.

Het goede nieuws
Het goede nieuws is dat er sprake is van tweerichtingsverkeer: het voorkómen en behandelen van tandvleesontsteking kan helpen bij het onder controle krijgen van de bloedglucosewaarden. Behandeling van parodontitis, waarbij een goede mondhygiëne essentiëel is, vermindert de ontsteking. Hierdoor neemt de insulinebehoefte af wat een verbetering van de bloedglucosewaarden oplevert.

Dezelfde risicofactoren
Victor Gerdes, internist in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en hoofdredacteur van Bloedsuiker, en Wijnand Teeuw, tandarts-parodontoloog aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) doen onderzoek naar de relatie tussen diabetes, parodontitis en hart- en vaatziekten. Zij bevestigen: "Bij het ontstaan van parodontitis en diabetes spelen dezelfde risicofactoren een rol, bijvoorbeeld erfelijkheid en leefstijl (roken, overgewicht, voeding, stress). Daarnaast wijst onderzoek steeds vaker uit dat het hebben van diabetes ook een risicofactor is voor het krijgen van parodontitis. Een goede diabetesinstelling heeft een preventief effect op parodontitis. Bij niet goed ingestelde diabetes komt vaker parodontitis voor en verslechtert de parodontitis sneller. Daarnaast blijkt dat bij mensen die goed zijn gereguleerd de behandeling van parodontitis beter aanslaat."

Hoe ontstaat tandvleesontsteking?
Tandvleesontsteking ontstaat wanneer tandplak, een wit geelachtig laagje van voornamelijk bacteriën die normaal in de mond voorkomen, de kans krijgt zich op te hopen tussen de tanden en kiezen en langs de tandvleesrand. De bacteriën produceren stoffen die het tandvlees irriteren en een ontstekingsreactie veroorzaken. Bij gingivitis is alleen het tandvlees ontstoken. Bij parodontitis is de tandvleesontsteking uitgebreid naar het kaakbot.

Hoe ontstaat cariës?
Na elke keer eten of drinken, zetten bacteriën in de tandplak de suikers en koolhydraten uit het voedsel om in zuur. Bij meer dan zeven "zuurstoten" per dag kan het speeksel onvoldoende beschermen en wordt het glazuur aangetast. Als dit proces verder gaat ontstaat een gaatje.

Wat merkt u van ontstoken tandvlees?
Tandvleesontsteking doet meestal geen pijn en kan daardoor onopgemerkt blijven.
Veel mensen ervaren één of meer van de volgende signalen:

 • Bloedend tandvlees
 • Terugtrekkend tandvlees
 • Gevoelig, rood of gezwollen tandvlees
 • Ontstaan van spleetjes tussen de tanden
 • Los gaan staan van tanden of kiezen
 • Aanhoudende slechte adem
 • Een verandering in de manier van dichtbijten
 • Slechter of niet meer passend (gedeeltelijk) kunstgebit

Bij de behandeling van diabetes hoort ook de zorg voor een gezonde mond. Voor een gezonde mond is goede regulatie en controle van de diabetes belangrijk.

Wat kun je zelf doen om problemen in de mond te verhelpen of te voorkómen?

De gouden regels

 • Laat tanden en tandvlees regelmatig controleren en vraag uw tandarts of mondhygiënist om advies en instructies
 • Poets twee maal per dag grondig om de tandplak die zich voortdurend vormt te verwijderen
 • Poets minimaal twee minuten per keer met de juiste poetstechniek
 • Gebruik tandpasta met fluoride
 • Reinig dagelijks tussen tanden en kiezen met floss, tandenstokers of interdentaal borsteltjes
 • Eet of drink maximaal zeven keer per dag

Lees ook de casus van mevrouw de Goede in deze nieuwsbrief

Is er verschil tussen diabetes type 1 en diabetes type 2 bij het verloop van parodontitis?

facebook google plusdiabetes mondzorg