logo bloedsuiker
    Uitgave 8 - 2012, jaargang 27
Portretten uit de diabeteswoongroep
Sacha's droom is huisje, boompje, beestje, een leuke baan en af en toe op vakantie. Stephanie schrijft gedichten en hoopt ooit haar eigen banketbakkerij te openen, Gylian wil graag een eigen zaak met auto's en Danny  ziet zijn toekomst in de ICT, transport of logistiek. Samen wonen ze bij Pluryn, in een diabetesgroep.

201208 BLO0112062_0070.jpg

Sacha
(22) heeft diabetes type 1 sinds 2004 en is één van de zestig Nederlandse diabetespatiënten met een inwendige pomp. Sacha is geslaagd voor haar examen Verpleegkunde. Nog één stage, dan is ze MBO-verpleegkundige. Sacha wil graag buitenlandse jongeren met diabetes ontmoeten. Over twee weken komen er veertig zieke Poolse kinderen met diabetes naar Nijmegen. Er komt ook medisch personeel mee. "De bedoeling is dat we van elkaar leren hoe er in Polen en in Nederland met diabetes wordt omgegaan. In Polen zijn vaak niet de middelen om het beter te doen, dus wij geven hen straks meters en teststrips mee." Sacha heeft haar kamer gezellig ingericht met intieme hoekjes, want dit is haar thuis. "Ooit ga ik zelfstandig wonen, maar ik wil er nog geen tijd aan hangen. Mijn droom is huisje, boompje, beestje, een leuke baan en af en toe op vakantie. Sinds een week heb ik een Daewoo Matiz die me veel vrijheid geeft."

201208 BLO01120620_108.jpg

Stephanie
(25) heeft sinds 1994 diabetes type 1. Door haar complexe diabetesleven met veel ziekenhuisopnames, zag ze het leven een paar jaar geleden niet meer zitten. Ze diende in één keer 50 eenheden insuline toe. "Het was kantje boord. Ik kwam op de intensive care terecht, later bij Pluryn. Ik schaamde me eerst, maar nu kan ik andere jongeren die in hetzelfde schuitje zitten goed helpen. Als er een nieuwe jongere komt, wil ik niet dat hij er met de pet naar gooit. Daar kan ik heel boos om worden, omdat het me aan mezelf doet denken. In het weekend blijf ik ook hier, dus eigenlijk woon ik zelfstandig op kamers met badkamer en toilet." Op haar eigen stek schrijft Stephanie gedichten die ze ook in een bundel heeft uitgebracht. Ze volgde Brood & Banket op het ROC, werkt in een bakkerij en wil ooit een eigen banketbakkerij.

201208 BLO01120620_110.jpg

Gylian
(17) heeft diabetes type 1 sinds 2005. Gylian gaat elke dag met de taxi naar Werkenrode School, voortgezet speciaal onderwijs voor leerlingen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Gylian zou liever naar een andere school gaan. Hij is er zeker van dat hij een geslaagd ondernemer wordt. "Een eigen zaak, iets met auto's, dat lijkt me wel wat. Verder denk ik dat ik in de toekomst automatisch mijn waardes meet en insuline toedien." Gylian heeft zijn kamer heel handig ingericht. Zijn bed heeft hij zo neergezet dat hij zowel naar de tv als de computer kan kijken, terwijl de schuifpui openstaat.

201208 BLO01120620_163.jpg

Danny
(15) heeft sinds 2004 diabetes type 1 en gaat ook naar de Werkenrode school. Hij is de enige jongere op de groep die geen pomp heeft, maar drie keer per dag insuline spuit. "Ik probeer hier regelmaat in mijn aandoening te krijgen. Ik heb problemen thuis. Daar zit ik nooit goed, maar als ik ergens anders ben, zoals hier, wel. Ik heb hier ook schommelende waarden, maar minder. Dat komt onder andere omdat ik 's nachts wel eens stiekem eet." In en om zijn kamer staat alleen het hoogstnoodzakelijke: een bed, een boksbal en twee computers: "Mijn toekomst ligt in de ICT of in het transport en de logistiek. In het laatste geval zou ik in het bedrijf van mijn vader kunnen werken."
facebook google plus