logo bloedsuiker
    Uitgave 5 - 2012, jaargang 27
Nieuws uit de medische wetenschap
Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de genezing en behandeling van diabetes. Voor de rubriek ‘nieuws uit de medische wetenschap' selecteren we maandelijks één of twee toonaangevende onderzoeken uit de internationale medische vaktijdschriften.

Is het gezondheidsvoordeel van vezelrijke voeding groter dan het nadelige effect van verzadigd vet bij mensen met diabetes type 1? Juli 2012

Er wordt altijd aangenomen dat het eten van verzadigd vet de kans op hart- en bloedvaten en sterfte verhoogt. In een Europese studie waaraan meer dan tweeduizend mensen met diabetes type 1 meededen, konden ze dit echter niet aantonen. Een vezelrijke voeding, met vooral veel oplosbare vezels, had meer effect op de gezondheid. Deze resultaten van de EURODIAB Prospective Complicaties Study worden in augustus in Diabetologia gepubliceerd.

Hart- bloedvaten en sterfte
Deze studie onderzocht de relatie tussen de inname van verzadigd vet enerzijds en vezels anderzijds en het voordoen van een incident aan hart- en bloedvaten en sterfte bij mensen met diabetes type 1.

Vooral onoplosbare vezels zijn gunstig
Aan de studie deden 2108 mensen met diabetes type 1 (15-60 jaar) mee die geen hart- en vaatziekten hadden. Deze mensen werden ruim zeven jaar gevolgd. In die periode deden zich 148 fatale en minder fatale hart- en vaatziekten voor en stierven 46 mensen. Er werd geen duidelijk verband gevonden tussen de inname van verzadigd vet en de verhoogde kans op hart- en vaatziekten of sterfte. Echter, de consumptie van vezelrijke voeding, en dan vooral oplosbare vezels, lijkt wel een gunstig effect te hebben. Het voorkomen van hart- en vaatziekten en de sterfte was lager bij de consumptie van meer vezelrijke voeding. Per 5 gram vezels in de voeding was er een 28% lagere kans om te overlijden of een aandoening aan hart- of vaten te krijgen.

Vezels, waar vind ik ze?
Oplosbare vezels komen voor in fruit, groenten, haver en mais. Onoplosbare vezels vooral in onbewerkte graanproducten zoals volkorenbrood, volkoren crackers en zilvervliesrijst, groenten, gedroogde zuidvruchten zoals abrikozen en dadels, en noten en pinda's.
Het Voedingscentrum geeft als richtlijn voor volwassenen 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag. Veel mensen krijgen minder vezels binnen dan deze aanbevolen hoeveelheid. Het gemiddelde ligt tussen de 20 en 25 gram.

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx

Verzadigd vet
De resultaten van dit onderzoek vallen weliswaar minder ongunstig dan verwacht uit voor verzadigd vet. Toch is dit geen vrijbrief om onbeperkt verzadigd vet te gaan eten, want een teveel aan verzadigd vet kan ook andere ongezonde effecten hebben. Deze vetten zitten vooral in dierlijke producten. Ze hebben de eigenschap om hard te worden bij kamertemperatuur, zoals roomboter en margarine. Ook koekjes en gebak bevatten veel verzadigd vet.

http://www.bloedsuiker.nl/index.php?

Vallen oudere mensen met diabetes type 2 vaker als ze scherp zijn ingesteld? Juli 2012

Oudere mensen met diabetes type 2 lopen meer risico om te vallen en daarbij iets te breken. Dit heeft, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, niets te maken met de scherpte van de diabetesinstelling. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek in het kader van de ACCORD Study (Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes).

Breuken en valincidenten
Tijdens de jaarlijkse controle werd aan 7.287 mensen gevraagd of ze in het voorgaande jaar waren gevallen. Ongeveer vier jaar na de start van het onderzoek hadden 198 van de 3.655 mensen die streven naar een scherpe regulatie iets gebroken. Bij de 3.632 mensen die streven naar een standaard instelling hadden 189 mensen een breuk opgelopen. Bij een scherpe instelling is de streefwaarde een HbA1c lager dan 46 mmol/mol (6,4%), bij een standaard een HbA1c lager dan 58 mmol/mol (7.5%). Het aantal valincidenten lag weliswaar hoger, maar was in beide groepen ook ongeveer gelijk.

Diabetes Care July 2012 35:1525-1531, Intensive Glycemic Control Is Not Associated With Fractures or Falls in the ACCORD Randomized Trial,
Ann V. Schwartz, PHD1,  et al, Author Affiliations Department of Epidemiology and Biostatistics, University of California, San Francisco, San Francisco, California
facebook google plusscience