logo bloedsuiker
    Uitgave 5 - 2012, jaargang 27
Heerlijke Spaanse zomergerechten
Sopa Punta del Riu
Koude grove tomatensoep
Ingrediënten voor 2 tot 4 personen
 • Groot blik hele tomaten  
 • Kleine groene paprika
 • Teentje knoflook
 • Een ui
 • Twee eieren
 • Twee kleine blikjes tonijn (58 gram)
 • Scheutje olijfolie
 • Tien zwarte olijven in plakjes of stukjes
 • Peper
 • Zout of bouillonblokje

Bereiden
Leg alle ingrediënten in de koelkast tot ze goed koud zijn inclusief het blik tomaten. Kook de eieren en scheidt het eiwit van het eigeel (eigeel wordt in dit gerecht niet gebruikt). Laat afkoelen. Vang het vocht uit het tomatenblik op in een kom of pan. Snijd de tomaten en paprika in kleine blokjes. Snipper de ui, het knoflook en het eiwit. Meng dit alles voorzichtig door elkaar.

Maak de tonijn fijn met een vork en voeg alles bij elkaar, roer hier een handvol (ongeveer tien) zwarte olijven doorheen. Voeg een beetje olijfolie toe (dit is niet nodig als de tonijn op olie is). Voeg wat bouillon of tomatennat toe als de massa  te dik is. Breng op smaak met zout en peper. Laat het koud worden in de koelkast.

Heerlijk op een warme dag.

Het gehele recept bevat

500 kcal, 26 gram vet (waarvan 4 gram verzadigd vet), 47 gram eiwit en 21 gram koolhydraten

Bloemkoolsalade rauw Andaluz
Ingrediënten voor 2 tot 4 personen
 • Halve bloemkool
 • 1 à 2 tenen knoflook
 • Peper en zout
 • Een tomaat
 • Verse basilicum
 • Scheut Olijfolie
 • Citroensap halve citroen

Bereiden
Zorg dat de bloemkool uit de koelkast komt. Haal de grove stelen van de bloemkool en snipper de roosjes grof, voeg het knoflook, zout en peper, olijfolie en citroensap toe. Wees voorzichtig met peper, anders wordt de spread te scherp. Zet de staafmixer op het mengsel tot er een mooie dikke zeer fijnkorrelige puree ontstaat. Voeg naar smaak  nog wat extra olijfolie, citroen toe. Doe de spread in een platte schaal en garneer met een paar plakjes tomaat en basilicumblad.

Heerlijke frisse salade die ook uitstekend smaakt op een stukje komkommer of op een bruine boterham

Het gehele recept bevat
230 kcal, 11 gram vet (waarvan 1 gram verzadigd vet), 10 gram eiwit en 16 gram koolhydraten (de olijolie en citroen zijn niet meegerekend)

TIP: verwerk het eigeel
Prak het eigeel dat overblijft van het eerste gerecht met de vork, voeg 100gr pikante mosterd, 2 eetlepels witte wijnazijn,  2 dl olijfolie, peper, zout, een bos fijngeknipte dille en een klein beetje zoetstof toe. Maak met de staafmixer alles tot een dikke saus. Heerlijk bij zalm.

Reactie van Corien Maljaars
Mooi om te zien dat mevrouw traditionele gerechten uit haar nieuwe land creatief gebruikt bij het laagkoolhydraatdieet. Bij dit dieet is het belangrijk om veel groenten te gebruiken om voldoende voedingsvezels binnen te krijgen voor een goede stoelgang. Het is ook goed om op de soort vet te letten, de onverzadigde vetten uit olijfolie en vis zijn dus een prima keuze. Eiwit geeft een verzadigd gevoel, en de tonijn is eiwitrijk. Ook kippenei-eiwit bevat, de naam zegt het eigenlijk al, eiwit.

Als u op het zout (natrium) let, dan kunt u het zout natuurlijk weglaten. Aan tomaten in blik is ook zout toegevoegd. Het is iets meer werk, maar de soep wordt er nog lekkerder door: verse tomaten gebruiken in plaats van tomaten uit blik.

Neem trostomaten of andere tomaten met smaak, misschien wel uit eigen tuin. Pan met water aan de kook brengen. Tomaten aan de onderkant kruislings insnijden. Tomaat kort in kokend water onderdompelen, af laten koelen en vel eraf pellen, voeg dan wel wat extra vocht toe.

Tip: in het hoogseizoen zijn tomaten vaak goedkoop verkrijgbaar. Handig om een voorraadje te verwerken en in de diepvries te bewaren voor minder zonnige tijden.

De bloemkoolspread bevat vrijwel geen verzadigd vet, per portie weinig koolhydraten en is lekker hartig. De spread past daardoor goed in het laagkoolhydraatdieet.

"Wij krijgen vaak eters en niemand heeft in de gaten dat ze meedoen aan een ‘dieet' "

Deze recepten zijn ingestuurd door Katja Hendriks (65). Zij woont en werkt sinds vijf jaar samen met haar man in zuidoost Spanje. Katja heeft sinds 1992 diabetes type 2. Ze zegt: "Tot 1997 was mijn diabetes goed te reguleren. Eerst met metformine, daarna aangevuld met insuline. In 97 werd bij mij een hersentumor geconstateerd in de hypofyse. Daarvoor ben ik zeven jaar behandeld met hydrocortison in plaats van groeihormonen. Hierdoor kwam ik enorm aan en stegen mijn bloedglucosewaarden met als gevolg dat ik steeds meer insuline nodig had. Op een gegeven moment spoot ik 600 eenheden op een dag. Wat ik ook probeerde, het lukte niet meer om af te vallen. Ik was zo zwaar en zwak, dat ik niet meer op eigen krachten kon lopen. Gelukkig kwam ik zeven jaar later in contact met een andere internist en deze zag dat het een groeihormoon tekort was. De hydrocortison werd vervangen door groeihormoon en langzaam kreeg ik mijn kracht en energie terug.

Ruim twee jaar geleden ben ik aan het Dr. Frank dieet begonnen en hier ben ik laaiend enthousiast over. Ik ben inmiddels meer dan zestig kilo kwijt en gebruik nog maar 30 tot 40 eenheden insuline voor de nacht. Koolhydraatarm eten is voor mij een nieuwe levenswijze geworden. Ik kook graag en experimenteer veel. Wij krijgen vaak eters en niemand heeft in de gaten dat ze meedoen aan een ‘dieet'. Ze vinden het allemaal heerlijk. Ook mijn man, die vrijwel geen overgewicht heeft, eet vaak met mij mee. Vooral omdat hij zich fitter voelt door het koolhydraatarme eten."

Heeft u ook een recept dat u wilt laten beoordelen door Corien Maljaars?
Mail het dan naar
redactie@bloedsuiker.nl

facebook google plusHeeft u ook een recept dat u wilt laten beoordelen door Corien Maljaars?
Mail het dan naar redactie@bloedsuiker.nl


Sopa Punta del Riu (koude grove tomatensoep)


bloemkoolsalade andaluz 2
Deze twee zomerrecepten zijn ingezonden door de in Spanje woonachtige Katja Hendriks, die sinds twee jaar het Dr. Frank dieet volgt. Ze zegt: “Wij krijgen vaak eters en niemand heeft in de gaten dat ze meedoen aan een ‘dieet’. Ze vinden het allemaal heerlijk. Ook mijn man, die vrijwel geen overgewicht heeft, eet vaak met mij mee. Vooral omdat hij zich fitter voelt door het koolhydraatarme eten”