logo bloedsuiker
    Uitgave 3 - 2012, jaargang 27
Werken aan oxidatieve stress

201203nena 1.jpg

Acht uur, zó laat al? Mijn yogales begint over een half uur. Snel pak ik mijn spullen (die altijd kwijt lijken te zijn), vul mijn flesje met limonade en ren vervolgens als een malle de deur uit. Ik hoor mijn huisgenoot nog roepen: "Rustig maar, ze wachten wel."


201203nena 2.jpg

Voor de les begint prik ik snel mijn waarde nog om te controleren of ik niet te laag zit. "Kunnen we beginnen verslaafde? Zit je goed?" "Ik zit wel lekker hoor, kussentje was fijn geweest", is mijn standaard antwoord terug.


201203nena.jpg

De stress die ik voor de les heb gecreëerd probeer ik tijdens de les weer kwijt te raken. De yogalerares kijkt me lachend aan. "Oxidatieve stress verminderen, dat is jouw doel van deze lessen toch?" Juist. Oxidatieve stress. Yoga schijnt het te verminderen. Ik raak er in ieder geval beter van ingesteld. Best een goede deal toch? Ik volg iedere week een uurtje yoga en mijn lichaam reageert beter op de insuline die ik toedien.


201203nena 4.jpg

Oxidatieve stress verminderend of niet, yoga geeft een fijn gevoel. Net als elke andere sport. Vaak vragen mensen of ik wel kan sporten met diabetes. "Nee meneer, als je diabetes hebt is sporten onmogelijk. Eigenlijk is lopen al te veel."
Tuurlijk kan ik gewoon sporten. Ik moet wat beter om mijn lichaam denken dan een ander, maar dat houdt mij niet bij de sportschool vandaan.

facebook google plusNena Broersen (17) woont in Amsterdam en studeert Media Informatie en Communicatie. Ze heeft sinds september 2010 diabetes type 1. Ze spuit insuline