logo bloedsuiker
    Uitgave 1 - 2012, jaargang 27
Schilderen over diabetes
Ik kreeg op jonge leeftijd diabetes type 1, ik weet dus eigenlijk niet beter. Toch blijft het lastig om er altijd rekening mee te houden. Ik ben moeilijk instelbaar en heb daarom moeite om mijn bloedglucosewaarden stabiel te houden. In het dagelijkse leven ben ik beeldend kunstenaar en heb mijn atelier aan huis. Hierdoor kan ik mijn eigen tijd indelen, wat wel prettig is omdat ik vijf keer per dag insuline spuit. Ik houd van leuke dingen doen en als ik bijvoorbeeld samen met vrienden ergens lekker ga eten, ga ik nog wel eens buiten mijn boekje. Dat past niet bij diabetes.

Tien jaar geleden ben ik begonnen met schilderen. Ik had een aantal jaren in de zorg gewerkt maar daar ben ik destijds mee gestopt. Ik kon de hectiek met nachtdiensten en zo niet combineren met mijn diabetes. Als kind kon ik al goed tekenen en ik wilde hier in verder. Ik heb me aangemeld bij de Hogeschool der Kunsten om me toe te leggen op het schilderen. Sindsdien heb ik een groot aantal schilderijen gemaakt, die ik regelmatig exposeer en verkoop. Het commerciële doel staat bij mij niet voorop. Ik vind het interessant om maatschappelijk bezig te zijn. Kunst is een goede uitlaatklep voor maatschappelijke problemen. In de zorg had ik te maken met bezuinigingen die werden doorgevoerd. Ik had vaak het gevoel met lopende bandwerk bezig te zijn. Ik heb hierover een serie schilderijen gemaakt. Zo heb ik een schilderij met oude mensen op een lopende band met het verplegend personeel ernaast, bezig de mensen te wassen. Ook heb ik een schilderij van een oude dame die op een toilet zit te wachten met een bel in haar hand totdat de verpleegster eindelijk komt.

Toen ik jong was, was ik niet bezig met de diabetescomplicaties die je op latere leeftijd kunt krijgen. Ik ben nu 32 jaar en ook nu heb ik nog de neiging om mijn kop in het zand te steken, bijvoorbeeld met mijn onregelmatige levensstijl. Ik werd voor het eerst met de neus op de feiten gedrukt toen ik bloedingen op mijn oognetvlies kreeg waarvoor ik een aantal laserbehandelingen heb ondergaan. Kortgeleden ben ik geopereerd aan mijn vingers vanwege Dupuytren, een bindweefselaandoening die ook het gevolg is van de diabetes. Een tijdje terug heb ik besloten om mezelf eens flink te confronteren met de complicaties van diabetes door ze te gaan schilderen. Er zijn nu vijf schilderijen klaar en uiteindelijk wil ik er een stuk of twintig maken. Ze zijn erg realistisch en soms zelfs eng, dus best confronterend. Zo heb ik schilderijen over de diabetische voet, lipodystrofie (verzamelnaam voor lipoatrofie (putjes) en lipohypertrofie (bulten en ophopingen) als gevolg van het spuiten van insuline) en over een armontsteking die ik gehad heb. Door mijn diabetes ben ik gevoeliger voor ontstekingen. Het schilderen maakt me wel wat bewuster van de complicaties die ik allemaal kan krijgen. Als ik de schilderijen in mijn atelier zie staan, ga ik vaak meteen mijn bloedglucose meten.’

De schilderijen van Johanna zijn te bekijken op: www.johannadegroot.com  
facebook google plusNOV01111012049
Heeft u ook een ervaring die u met ons wilt delen? Mail het naar redactie@bloedsuiker.nl