logo bloedsuiker
    Uitgave 10 - 2011, jaargang 26
Gezonde oliebollen
In dit nummer een lekker recept voor oliebollen, met het oog op de komende feestdagen. Bovendien krijgt u tips hoe u uw oliebollen gezonder kunt maken.

Benodigdheden voor 24 stuks
 • 150 gram rozijnen
 • 500 gram bloem
 • 1 theelepel zout
 • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
 • 1 theelepel suiker
 • 1 ei, losgeklopt
 • 500 ml karnemelk
 • zonnebloemolie om te frituren
Bereiden
  
Rozijnen in lauwwarm water vijftien minuten laten wellen, goed uit laten lekken en drogen met keukenpapier. Mengen met één eetlepel bloem. Rest van de bloem in een beslagkom zeven en gist, suiker en zout erdoor scheppen. Kuiltje in bloemberg maken en hierin ei breken. Al kloppend met een garde of handmixer karnemelk toevoegen en blijven kloppen tot het beslag glad is. Rozijnen door het beslag scheppen. Kom afdekken met een vochtige theedoek en het deeg op een warme, tochtvrije plaats in ca. één uur laten rijzen.

In pan met dikke bodem olie verhitten tot 175 °C. Heeft u geen thermometer? Laat een stukje brood in de hete olie vallen. De temperatuur is goed als de olie meteen gaat borrelen en het brood bruin kleurt. Metalen ijsboltang in de hete olie dopen en hiermee beslag scheppen en in de hete olie laten glijden. Vier á vijf oliebollen tegelijk bakken, reken op ongeveer vijf minuten baktijd. Eventueel de oliebollen met een spatel keren zodat ze aan alle kanten mooi bruin kleuren en gelijkmatig garen.

De oliebollen met schuimspaan uit de pan scheppen en op keukenpapier uit laten lekken terwijl u de volgende serie oliebollen bakt.

TIPS VOOR EEN GEZONDERE OLIEBOL
 • Gebruik een kleinere ijsboltang. De oliebollen worden dan kleiner en bevatten per stuk minder calorieën
 • Strooi poederzoetstof zonder calorieën in plaats van poedersuiker over uw oliebol
 • Wees zuinig met zout.

in olie gebakken

Zoals de naam al zegt, moeten oliebollen in olie gebakken worden. Frituurvet geeft een wit vetlaagje op de bollen als ze afgekoeld zijn, en dat is niet mooi en niet lekker. Olie heeft ook een ander groot voordeel: olie bevat vooral het goede soort vet! Een oliebol bevat weliswaar niet veel vezels, vitamines en mineralen, maar wél minder ongezond verzadigd vet dan een volkoren boterham met magere kaas! Dit betekent niet dat u dagelijks beter een oliebol dan een boterham kunt eten, het zit ‘m voornamelijk in het aantal en de grootte van de oliebollen die u eet. Dit recept is een basisrecept, hierop zijn waarschijnlijk net zoveel variaties mogelijk als er oma’s (en opa’s) zijn. Varianten met extra appel, sucade of zuidvruchten bevatten meer koolhydraten.

1 oliebol bevat

140 kcal
4 gram vet waarvan
1 gram verzadigd vet
3 gram eiwit
20 gram koolhydraten
facebook google plusoliebollen