logo bloedsuiker
    Uitgave 9 - 2011, jaargang 26
Pastinaaksoep
Pastinaaksoep

Benodigdheden voor 4 à 5 personen

3 grote pastinaken
3 sjalotten, middelmaat
3 teentjes knoflook
3 eetlepels olijfolie
1,5 liter groentebouillon van tabletten
Vers gemalen peper
4 eetlepels gesneden peterselie (lekker vers uit eigen tuin)

Bereiden
Schil de pastinaken met de dunschiller en snij in blokjes. Snij de sjalotjes en knoflook in stukjes. Verhit de olijfolie in de pan en fruit daarin de uitjes en knoflook mooi glazig. Voeg de pastinaakblokjes toe en roerbak ongeveer 2 minuten mee. Voeg vers gemalen peper, de groentebouillon  en de helft van de peterselie erbij. Laat 20 minuten zachtjes doorkoken.
Laat de soep een uurtje rusten. Met de staafmixer pureren en weer aan de kook brengen met de rest van de peterselie. De soep is door de pastinaken licht gebonden, dus geen bindmiddel nodig. Garneer eventueel met wat sesamzaadjes en een blaadje kervel.

Dit gerecht bevat (1/4 van het recept):
265 kcal
11 gram vet, waarvan 2 gram verzadigd vet
 7 gram eiwit
31 gram koolhydraten


Kookfanaten
Dit recept is ingestuurd door Tiny van Loosbroek (68) uit
’s-Hertogenbosch. Ze heeft sinds 1981 diabetes type 2. Hiervoor gebruikt ze metformine en viermaal daags insuline. Tiny: ‘Diabetes zit bij ons in de familie, mijn moeder, zusje en broer hebben het ook. Ik leef volgens de spelregels van diabetes, maar toch fladderen mijn waarden nogal. Gelukkig heb ik nauwelijks last van complicaties. Ik heb het recept van de pasitnaaksoep ingezonden omdat het heel lekker en makkelijk is. Ik heb het voor het eerst gegeten bij mijn jongste dochter en haar man. Zij zijn echte kookfanaten en laten me altijd van alles proeven.
Naast diabetes, heb ik een lactose-intolerantie en ben ik allergisch voor citrusfruit. Dit betekent dat ik alles zelf maak en veel recepten aanpas. In de pastinaaksoep horen eigenlijk nog slagroom en mosterd, maar die heb ik weggelaten in verband met mijn lactose-intolerantie. De soep heeft van zichzelf een licht anijsachtige smaak en de peterselie maakt de smaak fluwelig.’

Reactie van diëtist Corien Maljaars

Goed om te lezen dat mevrouw creatief is in de keuken en graag experimenteert, want daardoor kan zij toch lekkere gerechten maken die passen in haar combinatie-dieet. Leuk dat zij een recept heeft gekozen waarin een ‘vergeten groente’ de hoofdrol speelt.  


Koolhydraatrijk
Zoals uit de voedingswaarde-analyse blijkt, is deze soep koolhydraatrijk. Best veel voor een voorgerecht. Als u de hoeveelheid koolhydraten in de rest van de maaltijd (bijvoorbeeld minder aardappels dan gewoonlijk of geen zoet nagerecht) of uw hoeveelheid insuline aanpast, is dit recept echter prima te gebruiken. U kunt de soep ook als maaltijdsoep serveren, eventueel met brood (het is dan geen volwaardige maaltijd omdat er geen goede vleesvervanger in zit, maar voor een dagje is dit geen probleem).

Zout beperken

Mevrouw gebruikt groentebouillontabletten. Deze bevatten veel zout (natrium). Het is voor alle Nederlanders goed om minder natrium te gebruiken, maar omdat mensen met diabetes gevoeliger zijn voor natrium en eerder een hoge bloeddruk krijgen, is het extra belangrijk om de hoeveelheid natrium te beperken. De pastinaak heeft, zoals mevrouw ook aangeeft, zelf al een heerlijk anijsachtig aroma, en de peterselie, sjalotten, knoflook en peper voegen daar ook nog hun smaak aan toe. Op de markt en in de winkel wordt pastinaak meestal zonder blad verkocht, maar als u het blad wel hebt, kunt u dit in de soep gebruiken. Selderij, tijm en/of oregano zijn ook geschikte smaakmakers.
facebook google pluspastinaak
Heeft u ook een recept dat u wilt laten beoordelen door Corien Maljaars? Mail het naar redactie@bloedsuiker.nl