logo bloedsuiker
    Uitgave 6 - 2011, jaargang 26
Voor elke beperking is er wel een hulpmiddel
Ton Arendse is zo goed als blind en runt in Amsterdam een winkel met hulpmiddelen voor mensen met een beperking. Hoe ziet zijn dagelijkse praktijk eruit?

In 2008 ben ik een eigen zaak begonnen in hulpmiddelen voor mensen met een beperking. Ik ben zelf slechtziend en heb daarom ook uitgebreide ervaring met het gebruik van hulpmiddelen. De eerste twee jaar heb ik vanuit huis gewerkt en sinds november 2010 heb ik een winkel in Amsterdam. De verkoop van hulpmiddelen was niet nieuw voor mij. Voordat ik mijn eigen zaak begon, was ik ook al jarenlang via een eigen stichting en betrokken bij de verkoop van hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking. Als hoofd technische dienst begeleidde ik de aankoop van hulpmiddelen, dus ik zit al meer dan twintig jaar in het vak.

Toen ik 12 jaar oud was, kreeg ik de ziekte van Stargardt, een erfelijke oogziekte. Binnen een week tijd is mijn gezichtsvermogen afgenomen tot 3%. Op 28-jarige leeftijd is de ziekte weer teruggekomen en nu heb ik nog een gezichtsvermogen van 0,5%. Ik zie nu alleen nog schimmen. Overdag red ik me goed en kan ik technisch goed lopen. Op geluid en oriëntatie kan ik heel veel doen. ´s Avonds gaat dat minder goed en dan heb ik mijn blindengeleidehond.

Mijn zaak heet A.LOW– A.LOW en is uniek in Europa. Ik heb in mijn winkel van alles staan. Daarnaast kan ik natuurlijk veel meer producten op aanvraag bij mijn leveranciers bestellen. Het totale assortiment bestaat uit zo’n 160.000 artikelen die mensen bij mij in de winkel, telefonisch of via de website kunnen bestellen. Ik lever niet alleen producten aan mensen met een visuele-, gehoor- of mobiliteitsbeperking. Ook mensen met bijvoorbeeld diabetes, astma of dyslexie kunnen bij ons terecht. Voor mensen met diabetes en gezichtsproblemen zijn er bijvoorbeeld sprekende bloedglucosemeters, sprekende bloeddrukmeters, sprekende weegschalen en medicijndoosjes met pieptonen. Ook verkoop ik skunks, dit zijn pantoffels met een masserende werking die warmte afgeven, dus goed voor de doorbloeding. Ook zijn er allerlei aanpassingen voor slechtzienden om toch snel te kunnen computeren en lezen.

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een hulpmiddel voor. Het is jammer dat mensen daar vaak zo laat achter komen. Soms ondervinden mensen al jaren problemen met bijvoorbeeld het uitoefenen van hun werk als gevolg van een beperking die zij hebben gekregen, terwijl zij met één of een paar werkplekaanpassingen hun werk weer net zo kunnen doen als voorheen. Het leven houdt niet op als je een beperking hebt of krijgt. Je moet toch de vrolijkheid van het leven blijven inzien. Door een beperking kan iemand soms juist weer andere dingen gaan doen die hij anders niet had gekund.
Omdat ik al jaren in deze business zit en ik heel veel mensen met een beperking spreek, heb ik een goede kijk op wat zij willen en nodig hebben. Ik onderhoud contacten met leveranciers over de ervaringen en behoeften van mensen zodat zij daar bij de productie van nieuwe hulpmiddelen rekening mee kunnen houden. En denk niet dat het om een beperkte groep mensen gaat. In Nederland wonen bijvoorbeeld een half miljoen mensen met een visuele beperking, dat wil zeggen met een gezichtsvermogen van minder dan veertig procent.

De mensen die bij ons komen krijgen uitgebreid advies en mogen hun hulpmiddel eerst enkele weken uitproberen.  A.LOW – A.LOW geeft deskundig advies bij de keuze van een hulpmiddel, we regelen de aanvraag bij de zorgverzekeraar indien het artikel verstrekt wordt en installeren de apparatuur thuis of op de werkplek. We hebben een helpdesk en een reparatieservice.

Een greep uit de hulpmiddelen die verkrijgbaar zijn bij A.LOW – A.LOW: sprekende oorthermometer – sprekende rolmaat – pieptonen waterpas – Daisy speler om een gesproken boek mee te beluisteren – voorleesmachine etc.

Meer informatie: (020) 367 03 00, Tussen Meer 98, 1069 DS Amsterdam, www.alowalow.nl.
facebook google plusdagelijkse praktijk 2
Heeft u ook een ervaring die u met ons wilt delen? Mail het naar redactie@bloedsuiker.nl