logo bloedsuiker
    Uitgave 4 - 2011, jaargang 26
Vegetarische groentetaart
Vegetarische groentetaart

Benodigdheden voor 2 personen

Voor de taartbodem
  • 125 g tarwebloem
  • 2-3 eetlepels tarwekiemen*
  • 2 eetlepels olie (neutrale olijfolie of slaolie)
  • 50 ml koud water
  • snufje zout

Voor de vulling
  • 400-500 g groenten**
  • 2 eierenkruiden/specerijen. Peper en nootmuskaat, en wat er verder bij past***
  • 100 g geraspte kaas*
  • geen zout, want dat zit al in de kaas

* In plaats van de bloem en kiemen kunt u ook volkorenmeel nemen. Wel gezonder maar  veel mensen vinden dit minder lekker. De combinatie van bloem met kiemen maakt een soort luxe “volkorenmeel”.
** Het basisrecept is met prei, maar u kunt kiezen voor elke groente of groentecombinatie. Denk aan courgettes, champignons, paprika, spinazie, kool en/of wortel. De groenten hoeven niet hele-maal gaar te zijn maar wel zacht.
*** De kruiden en de kaas kunt u aanpassen aan de groente(n). Bijvoorbeeld: Hollandse tuinkruiden en kaas bij Hollandse groenten of Italiaanse kruiden en kaas bij Italiaanse groenten. Eventueel kunt u noten toevoegen, bijvoorbeeld 25 g walnootstukjes. Lekker met gatenkaas.

Bereiden

Begin met het deeg.
Zeef de bloem. Voeg tarwekiemen, zout, water en olie toe. Roer alles door elkaar tot er een behoorlijke samenhang ontstaat. Blijf even kneden. Maak er een platte schijf van en laat dit minstens een kwartier in de koelkast koud worden.
Ga verder met de vulling. Kook of fruit de groenten kort. Breek in een kom de eieren en doe de kruiden en/of specerijen erbij. Klop de eieren. Laat de halfgare groenten afkoelen en roer ze dan door de eieren. Zorg dat de groenten niet te vochtig zijn, laat ze eventueel uitlekken.
Tot slot de taart. Verwarm de oven voor op 180-200°C. Vet de springvorm of taartvorm in met olie of boter. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot het groot genoeg is voor de vorm die u wilt gebruiken. Bekleed de ingevette bakvorm met het deeg. Roer de geraspte kaas door het ei-groentemengsel en giet dit in de deegvorm. Bak de taart 25-30 minuten in de oven.

Studententijd

Dit recept is ingestuurd door Màrria van Winkel (51). Ze heeft sinds 1982 diabetes type 1 en gebruikt hiervoor een insulinepomp. Ze is een pietje precies als het om haar glucosewaarden gaat en heeft een voorkeur voor vegetarisch eten. Deze groentetaart stamt nog uit haar studententijd. ‘Ik heb het uit “Koken kun je zelf”, een uitgave van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding, 1979. In het oorspronkelijke recept zaten ook ham en melk maar geen tarwekiemen. Hopelijk heb ik het daarmee een beetje gezonder gemaakt. Het is mijn favoriete recept omdat het altijd lekker is en toch redelijk gezond. Bovendien kun je er eindeloos mee combineren. Het is ook geschikt als buffetgerecht. Je kunt het van tevoren klaarmaken of meenemen naar een etentje met vrienden. Heel handig. ‘Reactie van diëtist Corien Maljaars

Leuk dat het recept van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding, de voorloper van het huidige Voedingscentrum, nog steeds meegaat!
 
In 1979 was er nog niet veel aandacht voor de soort vet. Het verzadigd vetgehalte van de groentetaart is behoorlijk hoger dan wat nu als “gezond” wordt beschouwd. Dit komt grotendeels voor rekening van de kaas. Je kunt het gerecht passend maken door de hoeveelheid kaas drastisch te beperken en een magere soort te kiezen, bijvoorbeeld 30 gram 30+ kaas of 50 gram 20+ kaas, in plaats van 100 gram 48+ kaas.  
 
Omdat inmiddels bekend is dat vezels uit graanproducten een gunstige invloed hebben bij diabetes, zou wat gezondheid betreft de variant met volkorenmeel de voorkeur hebben boven de variant van bloem met tarwekiemen. U kunt ook kiezen voor tarwemeel. Dit is vezelrijker dan tarwekiemen. Bij 150 gram tarwemeel in plaats van 125 gram bloem en 25 gram tarwekiemen, bevat een eenpersoonsportie 15 gram i.p.v.
9 gram voedingsvezel.
 
facebook google plusdiabetesproof 2
Mārria van Winkel: ‘Ik heb dit recept uit “Koken kun je zelf”, een uitgave van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding, 1979’


Heeft u ook een recept dat u wilt laten beoordelen door Corien Maljaars?
Mail het naar redatie@bloedsuiker.nl.