logo bloedsuiker
    Uitgave 4 - 2011, jaargang 26
Fatima Ait-Taleb wint
Leonard prijs 2010
Kinderdiabetesverpleegkundige Fatima Ait - Taleb won op
25 maart jl. de Leonard prijs 2010. Ait –Taleb werkt bij het diabetessamenwerkingsverband Diaboss in het Lucas Andreas ziekenhuis in Amsterdam.

De jury koos unaniem voor een kinderdiabetesverpleegkundige die kinderen met diabetes en een Marokkaanse achtergrond "effectief en motiverend" weet te bereiken. Fatima Ait-Taleb levert buitengewone diabeteszorg aan een groep kinderen van wie meer dan de helft van Marokkaanse afkomst is. Aan de prijs, die eenmaal in de twee jaar wordt uitgereikt, is een geldbedrag van vijftienhonderd euro verbonden, te besteden naar eigen inzicht. De winnaar van de Leonard-prijs 2010 werd bekend gemaakt in Den Haag tijdens het afscheidssymposium van kinderarts dr. Maarten Reeser, die na 37 actieve jaren nu met pensioen gaat.

‘Al veel jaren weten wij dat jongeren met een Marokkaanse achtergrond een verhoogd risico hebben op het krijgen
type 1 diabetes. Als gevolg van de sociale en culturele verschillen is het vooral bij deze groep ook heel lastig om met diabeteszorg aanvaardbare resultaten te bereiken, met alle risico's van dien voor hun toekomst’, aldus de jury.

‘De Leonard-prijs 2010 wordt toegekend aan Fatima Ait-Taleb, omdat zij diabeteszorg levert onder moeilijke omstandigheden’, zei juryvoorzitter Maarten Reeser. De jury maakte dit jaar een keuze uit twintig inzendingen. Een bijzondere vermelding ging naar de actrice Izaira Kersten met de theatervoorstelling “Candy”.

De Leonard-prijs - genoemd naar Leonard Thompson, de jongen die als eerste mens in 1922 door Banting en Best werd behandeld met insuline - wordt dit jaar voor de achtste keer uitgereikt. Vier kinderdiabetesverpleegkundigen kregen eerder al de prijs: Janny de Visser (1990), Katja Zuur (1995), Aly Pruijs-Brands (2003) en Marja den Boer-Pompert (2006). Daarnaast ging de Leonard-prijs naar actief DVN-lid Ruud van Dam (1992), de Werkgroep KinderDiabetesVerpleegkundigen (1999) en oud-volleybalspeler en 'diabetesambassadeur' Bas van de Goor (2008).
facebook google plusleonardprijs.foto martijn reeser
Fatima Ait –Taleb ontvangt de
Leonard prijs 2010 uit handen van scheidend kinderarts
dr. Maarten Reeser
foto Martijn Reeser