logo bloedsuiker
    Uitgave 3 - 2011, jaargang 26
Amandelen verhogen insulinegevoeligheid
Goed nieuws voor mensen die van amandelen houden. Recent onderzoek heeft aangetoond dat amandelen een positieve rol kunnen spelen bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid en cholesterolwaarden. In de studie werden 65 volwassenen met prediabetes (een voorstadium van diabetes type 2) verdeeld in twee groepen. Allebei de groepen volgden zestien weken een dieet aanbevolen door de American Diabetes Association (ADA). In het dieet van de “amandelgroep” bestond 20% van de dagelijkse energie-inname uit amandelen (ongeveer 55 gram per dag), terwijl de controlegroep een notenvrij dieet volgde. Beide groepen aten gelijke hoeveelheden koolhydraten. Dankzij het gezonde dieet hadden beide groepen aan het eind van de studie lagere LDL-cholesterolwaarden (het slechte cholesterol) en een betere nuchtere glucosewaarde. Bij de amandelgroep daalde het LDL cholesterol echter meer. De nuchtere glucosewaarde daalde zelfs met 23,3% versus 19,2% bij de controlegroep.

Dagelijks een handje amandelen is dus gezond. Maar hiervoor moet u wel iets anders laten staan, want amandelen zijn calorierijk. 100 gram amandelen bevatten 573 kcal en 5,5 koolhydraten.

Bron:
Wien et al. Almond Consumption and Cardiovascular Risk Factor in Adults with Prediabetes. JACN. 2010;23(3):189-197
www.aboutnuts.nl
facebook google plus



shutterstock 65893414