logo bloedsuiker
    Uitgave 2 - 2011, jaargang 26
BMI en gezondheid
In dit nummer leest u veel over extreem overgewicht en de mogelijkheid om hier vanaf te komen met behulp van een maagverkleining of –omleiding. Feitelijk hebben we het dan over een heel kleine groep mensen. Mensen komen voor deze ingreep in aanmerking als ze een BMI hebben van > 40. Bij mensen met diabetes wordt een ondergrens gehanteerd van > 35. Dit wordt ook wel morbide obesitas genoemd.

Volgens de statistieken heeft u al overgewicht bij een BMI >25. In Nederland is ruim 50% van de volwassen te zwaar (BMI >25). Circa 12% van de volwassenen heeft ernstig overgewicht, wat wil zeggen een BMI >30*. Overgewicht is slecht voor de gezondheid. Het vergroot de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Mensen die neigen naar overgewicht doen er verstandig aan om zo vroeg mogelijk te proberen het tij te keren. Hoe meer u aankomt, hoe moeilijker het wordt om de overtollige kilo’s weer te verliezen. En hoe meer overgewicht, des te groter het gezondheidsrisico. U kunt de gezondheidsrisico’s beperken door gezond en matig te eten en voldoende te bewegen.

Bron; Nationaal Kompas Volksgezondheid
facebook google plusdikkebuik shutterstock 57675364