logo bloedsuiker
    Uitgave 2 - 2011, jaargang 26
Bekend Nederland valt af
Ook onder BN-ers zijn er mensen die veel gewicht verloren. Presentatrice Hanneke Groenteman bijvoorbeeld. Zij onderging in 2006 een gastric bypass operatie (maagomleiding, red.) in België. Groenteman viel ruim 45 kilo af: ‘Ik vond niet dat het bij me paste om zo dik te zijn.” Hanneke probeerde al jaren allerhande diëten, maar besloot te gaan voor een gastric bypass nadat ze een interview met de Belgische bekendheid Margriet Hermans had gezien, die hierdoor enorm was afgevallen. In haar boek “Bestemming bereikt?” verhaalt Hanneke eerlijk over de maagverkleining. Zo vertelt ze over de vele complimenten die ze krijgt, maar ook over zware mensen die vinden dat ze door haar operatie een ‘verrader’ is. En over dat ze, ondanks haar gewichtsverlies, nog steeds worstelt met haar zelfbeeld.

Ook Erica Terpstra viel 45 kilo af, met een eiwit dieet (Prodimed, met o.a. proteïnerepen en proteïnezakjes, red.) De voorzitter van NOC*NSF deed dit vooral omdat ze merkte dat haar overgewicht haar letterlijk in de weg begon te zitten: tijdens een vergadering in Peking over de Olympische Spelen ging ze door haar knie. Dat was de druppel: ze besloot een proteïnedieet te gaan volgen en schreef over haar succesverhaal het boek “Help ik val af!”. Naast Erica Terpstra viel ook burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma af met een eiwitdieet (Proslank dieet met o.a. speciale soepen, repen, vitamines, red.). Ze is inmiddels dertig kilo lichter: “Ik moest weer in het ritme komen van gezond eten en bewegen, het burgemeestersvak leent zich hier niet goed voor. Maar ik zag Erica Terpstra en dacht toen: wat zij kan, kan ik ook!” Annemarie realiseert zich terdege dat ze levenslang heeft: “Nog steeds heb ik eigenlijk altijd eiwitproducten, vooral koeken bij me om de trek te stillen en niet in de verleiding te komen de verkeerde dingen te eten. Het zal me niet meer gebeuren dat ik zo veel aankom.”

Boeken:

Bestemming bereikt? – Hanneke Groenteman, Uitgeverij De Bezige Bij, prijs: €14,90, ISBN 9789023427025.

Het boek ‘Help ik val af’ van Erica Terpstra is niet meer in de boekhandel te koop.

(Bronnen: interview Hanneke Groenteman: Tijd voor Max, ‘Bestemming bereikt’. Interview Annemarie Jorritsma: almerevaltaf.nl en via Proslank, Erica Terpstra: vetvrij.com)
facebook google plusGroenteman Hanneke - Bestemming bereikt