logo bloedsuiker
    Uitgave 1 - 2011, jaargang 26
Gevraagd voor onderzoek:
vrouwen met diabetes mellitus type 1
Bij mannen is bekend dat diabetes kan leiden tot seksuele klachten. Naar het seksueel functioneren van vrouwen met diabetes is nog weinig onderzoek gedaan. Uit vragenlijstonderzoek zijn er aanwijzingen dat vrouwen met diabetes problemen van verminderde seksuele opwinding en verminderde vaginale vochtigheid kunnen hebben. In het LUMC in Leiden wordt momenteel wetenschappelijk onderzoek verricht naar de invloed van diabetes type 1 op het seksueel functioneren bij vrouwen.

Bij vrouwen komt seksuele opwinding lichamelijk tot uiting in het meer doorbloed raken en vochtig worden van de vagina. De doorbloeding van de vagina kan worden gemeten met een meetinstrument- ter grootte van een tampon – dat door de vrouw zelf kan worden ingebracht. Ook kan de doorbloeding van de vagina gemeten worden tijdens het kijken van een erotisch filmfragment en het toedienen van lichte vibraties.
Met dit onderzoek hopen wij de vraag te beantwoorden of de lichamelijke seksuele opwindingsrespons bij vrouwen met diabetes minder functioneert dan bij vrouwen zonder diabetes. Als dat het geval is zouden artsen meer aandacht aan dit onderwerp moeten besteden bij de behandeling van vrouwen met diabetes.

Voor dit onderzoek, wat tot april zal duren, worden vrouwen gezocht met diabetes type 1 tussen de achttien en zeventig jaar. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 3,5 uur, waar een vergoeding van 65 euro tegenover staat en reiskostenvergoeding van maximaal 45 euro. Voor meer informatie kunt u bellen of e-mailen naar 071-5262597, R.M.Bakker@lumc.nl.
facebook google plus