logo bloedsuiker
    Uitgave 1 - 2011, jaargang 26
Kalfsreepjes met tagliatelle en spinazie
Diëtist Corien Maljaars beoordeelt het recept “Kalfsreepjes met spinazie en tagliatelle” dat is ingezonden door Nel Wagemans uit Nijmegen.

Benodigdheden: 2 personen
  • 2 kalfsschnitzels, niet gepaneerd
  • 1 bakje kastanjechampignons
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook (geperst of in schijfjes)
  • 2 nestjes tagliatelle
  • 400 gr verse spinazie
  • peper, nootmuskaat, worcestershiresaus, zonnebloem- of olijfolie

Bereiden
  • Kook de tagliatelle in ruim water beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing
  • Snijd de kalfsschnitzels in dunne reepjes, bestrooi met peper
  • Verwarm de olie in een wok en fruit de in ringen gesneden ui hierin
  • Voeg de kalfsreepjes toe en bak ze enkele minuten
  • Voeg de champignons en het knoflookteentje toe en roerbak deze enkele minuten
  • Voeg een scheutje worcestershiresaus toe
  • Spinazie erbij en ± 3 minuten roerbakken
  • Op smaak brengen met peper en nootmuskaat
  • Giet de tagliatelle af, verdeel over 2 borden en leg het spinaziemengsel er boven op


32 kilo afgevallen zonder streng dieet
Dit recept is ingestuurd door Nel Wagemans (58). Zij heeft sinds zes jaar diabetes type 2. Ze zegt: ‘Ik ben altijd op zoek naar vet- en koolhydraatarme recepten. Drie jaar terug heb ik een diëtist bezocht omdat ik ondanks een bewust voedingspatroon maar niet afviel. Zij gaf mij een aantal tips en sindsdien ben ik 32 kilo afgevallen, zonder het gevoel te hebben op dieet te zijn. Ik verdeel de maaltijden nu over vijf momenten van de dag, drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes. Daarbij probeer ik bij elke hoofdmaaltijd ongeveer evenveel koolhydraten te nemen. Tot slot ben ik zuinig met koolhydraten, kies voor vetarm en eet ik extra eiwitten.’

‘Deze tips waren voor mij een eyeopener. Ik ben wel bewust met eten bezig maar leg mezelf niet te veel beperkingen op. Hierdoor is het goed vol te houden. Ik ben een lekkerbek en houd van koken, maar dat is goed mogelijk met deze voedingsmethode. Het is een tweede natuur geworden. Laatst heb ik bijvoorbeeld een stamppotandijvie gemaakt, waarin ik de aardappels heb vervangen door knolselderie. Dit was verrassend lekker.’


Reactie Corien Maljaars, diëtist:

Dit recept bevat inderdaad weinig vet en is aan de krappe kant wat de hoeveelheid koolhydraten betreft. Onlangs is de Voedingsrichtlijn voor mensen met diabetes van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) herzien. Wat zeggen zij over vet en koolhydraten?

Vet
Voor de preventie van hart- en vaataandoeningen is de vetzuursamenstelling belangrijker dan de hoeveelheid vet. De hoeveelheid verzadigd vet en transvet kunnen het best zoveel mogelijk beperkt worden. Als iemand ook overgewicht heeft, wordt geadviseerd om de hoeveelheid vet te beperken. Dit recept heeft als “vetbronnen” kalfsschnitzel (mager vlees) en zonnebloem- of olijfolie (met name enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten) en past dus goed in een voeding bij diabetes.

Koolhydraten
Koolhydraatarme diëten hebben volgens de richtlijnen niet de eerste voorkeur. Ze kunnen eventueel wel voor de korte termijn gebruikt worden, maar niet langer dan één jaar en zeker niet voor mensen met een verminderde nierfunctie. Dit recept bevat per persoon één nestje tagliatelle, wat minder dan aanbevolen, maar dat hoeft geen probleem te zijn.

Zout
Nog een aandachtspuntje: worcestershiresaus bevat veel zout. De nieuwe richtlijn adviseert hier matig mee te zijn. In het recept wordt al gebruik gemaakt van peper, knoflook en nootmuskaat die, net als de ui, veel smaak bevatten. Proef eens of het gerecht ook smakelijk is zonder de worcestershiresaus.
facebook google plus



diabetesproof recept2


diabetesproof  Nel Wagemans
‘Deze tips waren voor mij een eyeopener. Ik ben wel bewust met eten bezig maar leg mezelf niet te veel beperkingen op. Hierdoor is het goed vol te houden’


Heeft u ook een recept dat u wilt laten beoordelen door Corien Maljaars? Mail het naar redactie@bloedsuiker.nl.