logo bloedsuiker
    Uitgave 10 - 2010, jaargang 25
AvandiaŽ van de markt

Eind september is besloten dat middelen die de stof rosiglitazon bevatten van de Europese markt gehaald zullen worden. Het gaat om Avandia®, Avandamet® en Avaglim®, tabletten die de bloedglucose verlagen. Recente gegevens afkomstig uit onder meer observationele onderzoeken, artikelen in vakbladen en klinische onderzoeken, bevestigen de eerdere aanwijzingen voor een verhoogd risico op hartaandoeningen door het gebruik van middelen die rosiglitzon bevatten.

Rosiglitazon wordt gebruikt bij de behandeling van diabetes mellitus type 2. Mensen moeten niet stoppen met het innemen van  Avandia®, Avandamet® of Avaglim®, maar bij een eerstvolgend consult de mogelijke alternatieven bespreken met hun behandelend arts.
Artsen krijgen het dringende advies rosiglitazon-bevattende geneesmiddelen niet meer voor te schrijven en iedereen die met rosiglitazon behandeld wordt om te zetten naar het middel dat het meest geschikt is voor de betreffende persoon.

In Amerika mogen de aan Avandia®-verwante producten wel op de markt blijven. In Europa heeft de EMA (European Medicine Agency) anders besloten. Deze organisatie heeft bepaald dat artsen in Europa deze middelen niet meer mogen voorschrijven. Wel kunnen mensen die ze nu gebruiken, ze nog even krijgen. Er is dus voldoende tijd voor alle mensen om een passend alternatief te vinden.

Bron: CBG-MEB

facebook google plus