logo bloedsuiker
    Uitgave 9 - 2010, jaargang 25
‘Alles werkt op je diabetes, je levenlang’

‘Ik heb sinds mijn 18de diabetestype 1. Ik herinner het me nog goed: eens in de drie maanden naar de internist met een potje urine onder de arm. Vervolgens werd je weer voor drie maanden in het diepe gegooid. Wat later kwam de eerste zelfcontrole, met strips die je in de urine doopte. Aan de kleur kon je zien of je "goed" zat. Omdat dit zo'n dure aangelegenheid was die nog niet werd vergoed, knipte ik de stripjes in tweeën.
De hoge heren hadden nog niet door, dat deze stripjes en zelfcontrole (later gelukkig de meters!) je uit het ziekenhuis hielden. Nu anno 2010 zijn  ze er echt wel achter. Zeg nu zelf, wat is duurder?

‘Diabetes is een aandoening waar je goed mee kunt leven. Toch vereist het planning, doorzettingsvermogen, kennis, en zelfdiscipline om je HbA1c netjes te houden. Want we weten inmiddels ALLES werkt op diabetes: je gestel, ziekte, verkoudenheid/griep verliezen, schokkende gebeurtenissen. blijdschap en verdriet en dat een levenlang.'

‘Mijn twee zwangerschappen waren een keerpunt in mijn leven. Vanaf dat moment ging ik voor een goede instelling. We hebben nu twee prachtige en gezonde dochters van 26 en 23 jaar. Tegen artsen wil ik zeggen: neem elke diabetespatiënt serieus. Schuif niet alle klachten op de diabetes af. Dat is heel ontmoedigend. Niet alles komt van diabetes.'  Ria ten Brinke (52)

facebook google plusria ten brinke.def