logo bloedsuiker
    Uitgave 7 - 2010, jaargang 25
Lekkere venkelsoep

Lekkere venkelsoep

Ingrediënten voor 1,5 à 2 liter soep

3 blokjes bouillon (u kunt kiezen voor runder-, kippen- of groentebouillon)
2 venkelknollen van ongeveer 350 à 400 gram per stuk
1 of 2 wortelen

Snij de groenten klein en kook ze in de bouillon. Als de venkel en wortel beetgaar zijn, kunt u deze pureren en u heeft een heerlijke soep.

Koolhydraatarm en vezelrijk
Dit recept is ingezonden door Louise van Stuijvenberg Blenkers (46). Op dit moment is ze bezig met een koolhydraatbeperkt dieet. ‘Ik ben inmiddels vijf kilo kwijt, maar heb er nog vijftien te gaan om op mijn streefgewicht te komen, net als mijn tweeling-zus. Wij hebben allebei diabetes en de artsen zijn het er niet over eens of het type 1, type 2 of wellicht MODY is. Op zoek naar vetarme, vezelrijke en koolhydraatarme gerechten, bedacht ik deze venkelsoep. Het is een succes. Dit vinden ook mijn man en kinderen. Soms eten we de soep met brood, maar ook als voorgerecht bij de warme maaltijd.'


Reactie van diëtist Corien Maljaars:
De simpelste recepten zijn vaak de beste en de lekkerste. Geen ingewikkelde kookkunsten, slechts een paar ‘gewone' ingrediënten en dan ook nog weinig calorieën, vet en koolhydraten (het hele recept levert 140 kcal en 25 gram koolhydraten). Mevrouw maakt deze soep met venkel en wortel, maar ook bijvoorbeeld (bleek)selderij, bloemkool en prei zijn dankbare ingrediënten die zich lekker laten combineren. Kijk eens wat u nog in voorraad hebt, of misschien kunt u op de markt  voor een habbekrats groente-met-een plekje kopen. Nog enkele tips: soep kunt u prima invriezen (handig om een grote portie in één keer te maken!), en bij warm weer kunt u deze soep (ijs)koud serveren. Een kop soep is ook een lekker opkikkertje tussendoor!

Wat nog wel even aandacht verdient is de hoeveelheid natrium (zout). Bouillonblokjes bevatten namelijk veel natrium, een boosdoener voor de bloeddruk. Wilt u geen of minder bouillonblokjes gebruiken? Kies dan voor groenten met sterk uitkomende smaken, zoals prei, selderij en ui, deze hebben al veel pit van zichzelf. Kruiden en specerijen (vers, gedroogd of uit de diepvries) zijn ook lekkere smaakmakers in soep: basilicum, bieslook, bonenkruid, dille, dragon, kervel, lavas, marjolein, peterselie, rozemarijn, selderij, tijm, foelie, kerrie, laurier, nootmuskaat, paprika en peper.
Heeft u ook een recept dat u wilt laten beoordelen door Corien Maljaars?
Mail het dan naar redactie@bloedsuiker.nl

facebook google plusdiabetesproof recept
Louise van Stuijvenberg Blenkers is bezig met een koolhydraatbeperkt dieet. Op zoek naar vetarme, vezelrijke en koolhydraatarme gerechten, bedacht ze deze venkelsoep