logo bloedsuiker
    Uitgave 6 - 2010, jaargang 25
PatiŽnt doktert steeds vaker zelf
Internet wordt steeds vaker gebruikt voor het zoeken naar informatie over gezondheid. Vier van de vijf internetgebruikers raadpleegt het web wel eens voor een gezondheidsvraag. Voor één op de drie mensen is ‘googlen’ op internet de eerste stap in de zoektocht naar een oplossing voor een gezondheidsprobleem.

Huisarts
Internet maakt mensen mondiger en verkleint de informatiekloof tussen patiënt en behandelaar. Eén op de drie mensen informeert zich eerst via internet alvorens de huisarts te raadplegen. Ruim vijftig procent doet dit een enkele keer. Vaak spreekt men met de huisarts over de informatie die men op internet heeft gevonden. Van degenen die hun huisarts hebben bezocht, zoekt een kwart op internet informatie over hetgeen de arts heeft gezegd. Enerzijds is dit voor artsen reden tot bezorgdheid. Veel mensen zijn namelijk niet in staat de enorme hoeveelheid websites over gezondheid op betrouwbaarheid te beoordelen. Anderzijds bevordert een beter geïnformeerde patiënt het zelfmanagement bij allerlei aandoeningen en kan meer informatie over een gezonde leefwijze leiden tot het voorkomen van ziekten en het verminderen van nadelige gevolgen hiervan.

Lotgenotencontact
Internet biedt gebruikers de mogelijkheid om onderling informatie en ervaringen over gezondheidsvragen en aandoeningen uit te wisselen via lotgenotenfora. Deze fora zijn niet alleen een bron van informatie, maar kunnen ook bijdragen tot het verwerken en beter omgaan met gezondheidsproblemen en aandoeningen. Een kwart van alle internetgebruikers bezoekt wel eens een gezondheidsforum of discussiegroep.

Bron: Onderzoek Gezondheid 2.0 Raad Volksgezondheid en Zorg (RVZ) 2009 - www.rvz.net

facebook google plus