logo bloedsuiker
    Uitgave 6 - 2010, jaargang 25
MIND wint kwaliteitsprijs
MIND wint Niek Sniekers Kwaliteitsprijs Diabeteszorg

Tijdens het Nationaal Insuline Congres in de Jaarbeurs in Utrecht op 20 mei is de Niek Sniekers Kwaliteitsprijs Diabeteszorg 2009 uitgereikt. Winnaar is MIND, het programma van het VU medisch centrum dat continu de kwaliteit van leven van mensen met diabetes in kaart brengt en bevordert. Aan deze tweejaarlijkse prijs die Novo Nordisk heeft ingesteld om het delen van kennis op het gebied van diabeteszorg te stimuleren, is een geldbedrag van € 12.000,- verbonden. De twee andere genomineerde projecten, Kidz&Ko van de samenwerkende ziekenhuizen in Oost- en Midden-Brabant en ‘Diabeter: Doe wat, beweeg!’ van Stichting Diabeter, ontvingen elk een bedrag van € 1.500,-. Het prijzengeld dient besteed te worden aan verdere verbetering van de diabeteszorg.

Psychologisch
Initiatiefnemer van MIND hoogleraar medische psychologie Frank Snoek is bijzonder blij met de prijs. ‘Het is een enorme erkenning voor de “kwaliteit van leven” als onderwerp in de diabeteszorg. Hopelijk is ons project een inspiratiebron voor anderen.’ MIND (Monitoring Individual Needs in persons with Diabetes) heeft als doel niet de “ziektetechnische” stand van zaken van mensen met diabetes in kaart te brengen maar de kwaliteit van leven. Tijdens de jaarcontrole wordt de patiënt gevraagd hierover digitaal een vragenlijst in te vullen. Na afloop kunnen de resultaten direct worden besproken met de diabetesverpleegkundige. Dit helpt eventuele psychologische problemen te signaleren.


Oprichter Bloedsuiker
De prijs werd in 2001 voor het eerst uitgereikt en was tot 2009 bekend als de Novo Nordisk Kwaliteitsprijs Diabeteszorg. In dat jaar werd de prijs opgedragen aan oud-directeur van Novo Nordisk en tevens oprichter van Bloedsuiker, Niek Sniekers, die in maart 2008 overleed.

internet.gif

KIDZ&KO
KIDZ&KO is een samenwerkingsverband van verschillende ziekenhuizen uit Tilburg, Den Bosch, Oss/Veghel, Helmond, Geldrop en Eindhoven. Het heeft tot doel om diabeteszorg makkelijker toegankelijk te maken en dichter bij huis te brengen voor kinderen met diabetes en hun ouders. Het project bestaat al langer, maar werd in 2007 geformaliseerd door alle raden van bestuur van de deelnemende ziekenhuizen. Voorzitter van KIDZ&KO en kinderarts-endocrinoloog Roel Odink van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven is erg trots op het succes van het project: “Kinderartsen zijn van oudsher niet competitief ingesteld, dus ook in deze tijd van marktwerking en competitieve sfeer, gaan wij voor samenwerking en transparantie. Dit leverde al mooie resultaten op zoals de verbetering van prestatie indicatoren en de groei van het aantal kinderen met goede tot uitstekende controle.”

Diabeter: doe wat, beweeg!
Stichting Diabeter wil de toekomst van kinderen en jongeren met diabetes verbeteren door de gebruikelijke diabeteszorg te veranderen. Met het project Diabeter: doe wat, beweeg! gaan ze terug naar de basis om uiteindelijk een volledig nieuwe vorm van zorg te ontwikkelen. Een zorg die volledig uitgaat van het individu en korte en lange termijn complicaties moet gaan voorkomen. Het jongste project van Diabeter is eigenlijk ingegeven door Niek Sniekers. Kinderarts Henk-Jan Aanstoot: “Hij riep altijd dat we zelf dingen moesten doen om veranderingen in de zorg teweeg te brengen. Na jarenlang luisteren, zijn we daar eindelijk mee bezig en is het doel maatpakzorg in plaats van confectie. En het werkt twee kanten op. Naast dat we onszelf en daarmee de zorg in beweging brengen, dragen we dit ook uit naar onze patiënten. Zij kunnen hun diabetes alleen onder controle krijgen als ze het heft in eigen handen nemen. Het is dan ook mijn grootste wens dat ons project gekopieerd wordt.”
facebook google plus